Παράλληλα και σε συνδυασμό με τα Π.Η.Σ., μελετήθηκαν και εφαρμόσθηκαν Συστήματα Φυσικού Φωτισμού. Στόχος της ένταξης των συστημάτων αυτών ήταν η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των χώρων του κτιρίου με φυσικό φως κατά το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό της διάρκειας της ημέρας και συνεπώς η μείωση του απαιτούμενου ηλεκτρικού φορτίου για φωτισμό. Ειδικότερα προβλέπονται:
Σύστημα φωτισμού οροφής: Υαλόφρακτο τμήμα της οροφής για την είσοδο φυσικού φωτισμού στην κεντρική ζώνη του κτιρίου.
Αίθριο στο οποίο “βλέπουν” εσωτερικά ανοίγματα των αιθουσών, ώστε να εξασφαλίζεται φυσικός φωτισμός και στις βαθύτερες ζώνες των χώρων.
Η αποφυγή της υπερθέρμανσης και η ελαχιστοποίηση των αναγκών σε κλιματισμό χώρων είναι οι στόχοι των επεμβάσεων των συστημάτων παθητικού δροσισμού. Ειδικότερα εγκαταστάθηκαν ή εφαρμόσθηκαν:
Συστήματα σκίασης των ανοιγμάτων (τέντες – κατακόρυφες στη νότια όψη, στόρια – κατακόρυφου άξονα στην ανατολική – δυτική όψη) σε συνδυασμό με εσωτερικές βενετικές περσίδες.
Συστήματα φυσικού διαμπερούς εξαερισμού, με άνοιγμα παραθύρων, ανεμιστήρα ή φεγγιτών
Συστήματα φυσικού εξαερισμού μέσω των ηλεκτροκίνητων ανοιγμάτων της οροφής και ενδεχόμενη υποβοήθηση με ανεμιστήρες στους χώρους των γραφείων.
Ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Σύστημα Θέρμανσης-Κλιματισμού
Γεωθερμική αντλία θερμότητας νερού-νερού: Κατά τους χειμερινούς μήνες, το νερό της γεώτρησης (βάθους 80m) διέρχεται από τον εξατμιστή της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας νερού-νερού και προσφέρει τη θερμότητά του στον ψυκτικό κύκλο.
Ηλιοβοηθούμενη αντλία θερμότητας αέρα-νερού: Η κάλυψη του φορτίου του πρώτου ορόφου γίνεται με ηλιοβοηθούμενη αντλία θερμότητας αέρα – νερού. Κατά την περίοδο του χειμώνα, ο αέρας αφού διέλθει και προθερμανθεί από τους ηλιακούς συλλέκτες αέρα της νότιας όψης του κτιρίου, προσάγεται στον εξατμιστή της ηλιοβοηθούμενης αντλίας θερμότητας αέρα-νερού, υποβοηθούμενος από φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες, και προσφέρει τη θερμότητά του στον ψυκτικό κύκλο. Σστο υπόγειο του κτιρίου (βιβλιοθήκη) έχουν εγκατασταθεί δύο αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα ημικεντρικού τύπου ισχύος 18kW.
Φωτοβολταϊκά Πανέλα
Στο κεκλιμένο τμήμα του δώματος που καλύπτει το ηλιακό αίθριο, έχουν εγκατασταθεί Φωτοβολταϊκά πανέλα συνολικής ισχύος 600W, συνδεδεμένα απευθείας στο δίκτυο του κτιρίου.
Εγκατάσταση Φωτισμού
Η εγκατάσταση του τεχνητού φωτισμού αποτελείται κυρίως από το γενικό φωτισμό των χώρων, που ελέγχεται από το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης ΒΕMS. Τα φωτιστικά που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούνται από λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (φθορισμού ή τύπου PLC) και φωτιστικά οροφής με ηλεκτρονικό Ballast HF με μεταλλικές εγκάρσιες παραβολικές περσίδες και διαμήκη στοιχεία διπλής παραβολικότητας, ή spot οροφής με γυαλιστερό ανταυγαστήρα.