Κτίριο Γραφείων ΚΑΠΕ
Κτίριο Γραφείων ΑΒΑΞ
  Εργατική Πολυκατοικία
Ηλιακό Χωριό
  Βιοκλιματικός Οικισμός
Διαμέρισμα στο Αττικό Άλσος
  Κατοικία στη Μαλεσίνα
  Κατοικία στη Λάρισα
Κατοικία στο Πήλιο
Αυτόνομη Ηλεκτροδότηση
  Εξοικονόμηση και Ορθολογική Χρήση Ενέργειας
   
 
ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΠΕ
     
 

Το βιοκλιματικό κτίριο του ΚΑΠΕ βρίσκεται είκοσι χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας στην περιοχή των Μεσογείων επί της λεωφόρου Μαραθώνα στο Πικέρμι, όπου βρίσκονται όλες οι εγκαταστάσεις του ΚΑΠΕ.

Το κτίριο επισκέπτονται συστηματικά μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες αλλά και μελετητές, κατασκευαστές και το ευρύτερο κοινό, λόγω του επιδεικτικού του χαρακτήρα.

 
 
Στο κτίριο εφαρμόστηκαν οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, όπως τεχνικές μείωσης των θερμικών απωλειών, αύξηση των ηλιακών κερδών με τη χρήση των παθητικών ηλιακών συστημάτων, τεχνικές φυσικού δροσισμού και φωτισμού.
   
 

Επί πλέον γίνεται χρήση διαφόρων ήπιων μορφών ενέργειας, ενώ η ορθολογική χρήση της ενέργειας εξασφαλίζεται με την βοήθεια κεντρικού συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.
Από την ανάλυση των στοιχείων που συλλέχθηκαν στη διάρκεια της λειτουργίας του, προκύπτουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, δείχνοντας εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 45% σε σχέση με αντίστοιχα συμβατικά κτίρια, με ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο θερμικής άνεσης.

     
  Βιοκλιματικός Σχεδιασμός
 


Στο κτίριο ενσωματώθηκαν παθητικά ηλιακά συστήματα (Π.Η.Σ.), τα οποία έχουν ως στόχο την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση των χώρων:

Συστήματα άμεσου κέρδους (ανοίγματα νότιου προσανατολισμού) για συλλογή της ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στους χώρους για παθητική θέρμανση το χειμώνα.

Θερμοκήπιο προσαρτημένο στη νότια όψη του κτιρίου.

Ηλιακοί συλλέκτες αέρα - θερμοσιφωνικά πανέλα, ενσωματωμένα στη νότια όψη του κτιρίου, που συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και την αποδίδουν ως θερμότητα είτε μέσω θυρίδων (άμεσα) στους χώρους είτε ως προθερμασμένο αέρα σε αντλία θερμότητας στο δώμα (έμμεσα).

Ηλιακό αίθριο για τη συλλογή ηλιακής ακτινοβολίας και περαιτέρω απόδοση της θερμικής ενέργειας στο κεντρικό εσωτερικό τμήμα του κτιρίου.

Διαφανής θερμομόνωση συνολικής επιφάνειας 8m2 για ενίσχυση των ηλιακών κερδών των νότιων χώρων.

 

Παράλληλα και σε συνδυασμό με τα Π.Η.Σ., μελετήθηκαν και εφαρμόσθηκαν Συστήματα Φυσικού Φωτισμού. Στόχος της ένταξης των συστημάτων αυτών ήταν η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των χώρων του κτιρίου με φυσικό φως κατά το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό της διάρκειας της ημέρας και συνεπώς η μείωση του απαιτούμενου ηλεκτρικού φορτίου για φωτισμό. Ειδικότερα προβλέπονται:

Σύστημα φωτισμού οροφής: Υαλόφρακτο τμήμα της οροφής για την είσοδο φυσικού φωτισμού στην κεντρική ζώνη του κτιρίου.

Αίθριο στο οποίο “βλέπουν” εσωτερικά ανοίγματα των αιθουσών, ώστε να εξασφαλίζεται φυσικός φωτισμός και στις βαθύτερες ζώνες των χώρων.

Η αποφυγή της υπερθέρμανσης και η ελαχιστοποίηση των αναγκών σε κλιματισμό χώρων είναι οι στόχοι των επεμβάσεων των συστημάτων παθητικού δροσισμού. Ειδικότερα εγκαταστάθηκαν ή εφαρμόσθηκαν:

Συστήματα σκίασης των ανοιγμάτων (τέντες – κατακόρυφες στη νότια όψη, στόρια – κατακόρυφου άξονα στην ανατολική – δυτική όψη) σε συνδυασμό με εσωτερικές βενετικές περσίδες.

Συστήματα φυσικού διαμπερούς εξαερισμού, με άνοιγμα παραθύρων, ανεμιστήρα ή φεγγιτών

Συστήματα φυσικού εξαερισμού μέσω των ηλεκτροκίνητων ανοιγμάτων της οροφής και ενδεχόμενη υποβοήθηση με ανεμιστήρες στους χώρους των γραφείων.


Ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Σύστημα Θέρμανσης-Κλιματισμού

Γεωθερμική αντλία θερμότητας νερού-νερού: Κατά τους χειμερινούς μήνες, το νερό της γεώτρησης (βάθους 80m) διέρχεται από τον εξατμιστή της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας νερού-νερού και προσφέρει τη θερμότητά του στον ψυκτικό κύκλο.

Ηλιοβοηθούμενη αντλία θερμότητας αέρα-νερού: Η κάλυψη του φορτίου του πρώτου ορόφου γίνεται με ηλιοβοηθούμενη αντλία θερμότητας αέρα – νερού. Κατά την περίοδο του χειμώνα, ο αέρας αφού διέλθει και προθερμανθεί από τους ηλιακούς συλλέκτες αέρα της νότιας όψης του κτιρίου, προσάγεται στον εξατμιστή της ηλιοβοηθούμενης αντλίας θερμότητας αέρα-νερού, υποβοηθούμενος από φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες, και προσφέρει τη θερμότητά του στον ψυκτικό κύκλο. Σστο υπόγειο του κτιρίου (βιβλιοθήκη) έχουν εγκατασταθεί δύο αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα ημικεντρικού τύπου ισχύος 18kW.

Φωτοβολταϊκά Πανέλα

Στο κεκλιμένο τμήμα του δώματος που καλύπτει το ηλιακό αίθριο, έχουν εγκατασταθεί Φωτοβολταϊκά πανέλα συνολικής ισχύος 600W, συνδεδεμένα απευθείας στο δίκτυο του κτιρίου.

Εγκατάσταση Φωτισμού

Η εγκατάσταση του τεχνητού φωτισμού αποτελείται κυρίως από το γενικό φωτισμό των χώρων, που ελέγχεται από το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης ΒΕMS. Τα φωτιστικά που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούνται από λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (φθορισμού ή τύπου PLC) και φωτιστικά οροφής με ηλεκτρονικό Ballast HF με μεταλλικές εγκάρσιες παραβολικές περσίδες και διαμήκη στοιχεία διπλής παραβολικότητας, ή spot οροφής με γυαλιστερό ανταυγαστήρα.

   
Συστήμα Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίου (BEMS)


Η εγκατάσταση του συστήματος ενεργειακής διαχείρισης έχει σκοπό την επιτήρηση ή και τον αυτόματο έλεγχο των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου ώστε να είναι δυνατή η άμεση πρόσβαση, απρόσκοπτη λειτουργία, ρύθμιση παραμέτρων και η ανάλυση δεδομένων όλων των εγκαταστάσεων από ένα σταθμό ελέγχου.

Παράλληλα, παρακολουθεί και καταγράφει τη συμπεριφορά των συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που εγκαταστάθηκαν στο κτίριο, τη θερμική άνεση χώρων,


τις εγκαταστάσεις κλιματισμού – θέρμανσης, τα παθητικά ηλιακά συστήματα, την εγκατάσταση φωτισμού και φυσικού δροσισμού, την κατανάλωση ηλεκτρικής κατανάλωσης κτιρίου καθώς και την ποιότητα αέρα και δημιουργεί αρχεία με στατιστικά στοιχεία. Το σύστημα είναι βασισμένο στο πρωτόκολλο επικοινωνίας EIB (EUROPEAN INSTALLATION BUS).


 
 top