Κτίριο Γραφείων ΚΑΠΕ
Κτίριο Γραφείων ΑΒΑΞ
  Εργατική Πολυκατοικία
Ηλιακό Χωριό
  Βιοκλιματικός Οικισμός
Διαμέρισμα στο Αττικό Άλσος
  Κατοικία στη Μαλεσίνα
  Κατοικία στη Λάρισα
Κατοικία στο Πήλιο
Αυτόνομη Ηλεκτροδότηση
  Εξοικονόμηση και Ορθολογική Χρήση Ενέργειας


ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ

Το κτίριο βρίσκεται στο Αττικό Άλσος, σε περιοχή της Αθήνας με συνεχή δόμηση. Το διαμέρισμα που περιγράφεται έχει εμβαδόν 159,4 m2, αποτελεί τμήμα πενταόροφου κτιρίου και καταλαμβάνει τα τρία τελευταία επίπεδα, ενώ τα υπόλοιπα επίπεδα αποτελούν το γραφείο του μελετητή και άλλα διαμερίσματα. Η κατασκευή του κτιρίου έγινε το 1993 σε μελέτη του Μ. Σουβατζίδη. Το διαμέρισμα αποτελεί την κατοικία του αρχιτέκτονα.Το κτίριο έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό, με μεγάλα νότια ανοίγματα. Εξωτερικά, τα ανοίγματα σκιάζονται με οριζόντια, περσιδωτά σκίαστρα.

Η περσίδες είναι προσανατολισμένες προς το νότο και η κλίση τους είναι αυτή που επιτρέπει τον μεγαλύτερο ηλιασμό των ανοιγμάτων το χειμώνα. Εσωτερικά, τα ανοίγματα σκιάζονται με κατακόρυφες ανοιχτόχρωμες περσίδες.

 

Η διάταξη της κατοικίας σε επίπεδα διευκολύνει τον κατακόρυφο αερισμό. Για τον καλύτερο αερισμό έχουν τοποθετηθεί μικροί ανεμιστήρες απαγωγής του ζεστού αέρα που συγκεντρώνεται στα ανώτερα επίπεδα.

Στο δώμα του κτιρίου υπάρχουν τμήματα τα οποία είναι φυτεμένα, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του δώματος σκιάζεται από οριζόντια σκίαστρα ανάλογα με αυτά που σκιάζουν τα ανοίγματα. Τέλος, σ’ ένα τμήμα του δώματος και σε επαφή με αυτό, έχει τοποθετηθεί ηλιακός συλλέκτης, με αποτέλεσμα, το τμήμα αυτό ουσιαστικά να έχει ελάχιστη θερμική επιβάρυνση, καθώς η ηλιακή ενέργεια απορροφάται από το συλλέκτη.

Από το ενεργειακό ισοζύγιο του κτιρίου προκύπτει ότι τα ηλιακά κέρδη αποτελούν το 54% των συνολικών θερμικών κερδών, ενώ η βοηθητική θέρμανση καλύπτει το 31%.
Γενικά, η κατοικία έχει περιορισμένες απαιτήσεις σε θέρμανση. Η θέρμανση του χώρου για μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται η θερμοκρασία εντός των ορίων θερμικής άνεσης.

Το καλοκαίρι στο εσωτερικό της κατοικίας αναπτύσσονται θερμοκρασίες που φτάνουν τους 30 °C, θερμοκρασία που είναι καλά ανεκτή στο κτίριο και δεν χρειάζεται κλιματισμός των χώρων. Από μετρήσεις που έγιναν στο κτίριο προέκυψε ότι τις πολύ ζεστές ημέρες η διαφορά της εσωτερικής θερμοκρασίας του κτιρίου με τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα είναι γύρω στους 10 °C. Όταν, για παράδειγμα, η εξωτερική θερμοκρασία ήταν κοντά στους 42 °C, η θερμοκρασία που είχε ο χώρος του καθιστικού ήταν 31,5 °C και όλοι παρευρισκόμενοι στο κτίριο αισθάνονταν θερμική άνεση.

Η λειτουργία των μικρών ανεμιστήρων για την απαγωγή του θερμού αέρα και η ύπαρξη ανοιχτών ανοιγμάτων στο δώμα έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση των συνθηκών μέσα στο χώρο. Η χρήση των σκιάστρων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αναγκών δροσισμού κατά 10%.

 top