Κτίριο Γραφείων ΚΑΠΕ
Κτίριο Γραφείων ΑΒΑΞ
  Εργατική Πολυκατοικία
Ηλιακό Χωριό
  Βιοκλιματικός Οικισμός
Διαμέρισμα στο Αττικό Άλσος
  Κατοικία στη Μαλεσίνα
  Κατοικία στη Λάρισα
Κατοικία στο Πήλιο
Αυτόνομη Ηλεκτροδότηση
  Εξοικονόμηση και Ορθολογική Χρήση Ενέργειας


ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ TΗΣ ΑΒΑΞ Α.Ε. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η μελέτη του κτιρίου έγινε το 1993 από το γραφείο μελετών Α.Ν. Τομπάζη και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1998. Το κτίριο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λόφου του Λυκαβηττού και στεγάζει τα γραφεία της εργοληπτικής εταιρείας Άβαξ Α.Ε. Το μικτό εμβαδόν του είναι 3.050μ2, και κατανέμεται σε τρία υπόγεια επίπεδα, ισόγειο και πέντε ορόφους με φυτεμένο δώμα.

Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει αρχές και τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού, οι οποίες καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου και δημιουργούν ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον για τους χρήστες του.

Το κτίριο έχει ανοικτή θέα προς την ανατολή και είναι εκτεθειμένο στον ήλιο όλο το πρωί, ενώ η δυτική όψη σκιάζεται από γειτονικά κτίρια και οι στενές του πλευρές (βόρεια και νότια) εφάπτονται γειτονικών κτιρίων.

Στην πρόσοψη κυριαρχούν πέντε κολόνες από μπετόν ύψους 16μ, οι οποίες χαρακτηρίζουν τη δομή του κτιρίου, καθώς και τα ηλιακά σκίαστρα. Πρόκειται για κατακόρυφα γυάλινα πετάσματα με μεταξοτυπία που παρέχει συντελεστή σκίασης 70%. Τα πετάσματα αυτά ελέγχονται από το κεντρικό σύστημα ενεργειακής διαχείρισης ώστε να περιστρέφονται αυτόματα, ανταποκρινόμενα στην θερμοκρασία και την ηλιακή ακτινοβολία.

Το σύστημα σκίασης συμπληρώνεται σε κάθε όροφο από μία σειρά σταθερών κιγκλιδωμάτων με οριζόντιες λευκές μεταλλικές εσχάρες που εξασφαλίζουν και πρόσβαση για συντήρηση. Ο τελευταίος όροφος και ο ημιώροφος σκιάζονται από κλασικές εξωτερικές περσίδες που ελέγχονται επίσης από κεντρικό σύστημα.

 

Όλοι οι κύριοι χώροι βρίσκονται κατά μήκος της γυάλινης πρόσοψης και χωρίζονται από τους δευτερεύοντες με μια ζώνη κυκλοφορίας.

Επί πλέον έχουν δημιουργηθεί ανοίγματα για φυσικό εξαερισμό και νυχτερινό αερισμό (για ψύξη) μέσα από το κενό του ψευδοπατώματος, ενώ υπάρχουν ανεμιστήρες οροφής σε όλους τους γραφειακούς χώρους οι οποίοι επεκτείνουν τη ζώνη άνεσης από τους 25° στους 29 °C. Στο υπόγειο υπάρχουν «παγολεκάνες» για αποθήκευση ψυκτικής ενέργειας σε ώρες εκτός αιχμής.

Το ψυκτικό φορτίο καλύπτεται από το συνδυασμό των διαφόρων τεχνολογιών με σκοπό τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και ζήτηση ισχύος. Σε αυτές τις τεχνολογίες περιλαμβάνονται ο νυκτερινός αερισμός, η ελαχιστοποίηση των εσωτερικών κερδών, η χρήση των ανεμιστήρων οροφής, η χρήση αντλίας θερμότητας με παγολεκάνες και η επιλογή των 28 °C ως θερμοκρασία άνεσης.

Το ψυκτικό φορτίο καλύπτεται, κυρίως, κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις παγολεκάνες και η ζήτηση ισχύος, για την ψύξη, μεταφέρθηκε από την ημέρα στη νύκτα με το αντίστοιχο οικονομικό όφελος. Επίσης, οι παγολεκάνες, όπως προέκυψε από μετρήσεις που εκπόνησε το ΚΑΠΕ, καλύπτουν το ψυκτικό φορτίο κατά τη διάρκεια των ημερών της εβδομάδας χωρίς επιπρόσθετη λειτουργία της αντλίας θερμότητας.
Αισθητήρες ρυθμίζουν το άνοιγμα και κλείσιμο του τεχνητού φωτισμού ανάλογα με τις συνθήκες εξωτερικού φωτισμού.

Ειδικά συστήματα αυτοματισμού (ΒΜS) ρυθμίζουν τον αερισμό, τη σκίαση, τον κλιματισμό κ.ά., επιτυγχάνοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.
Στο κτίριο διενεργούνται μετρήσεις της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, που υπολογίζεται ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερη του 50% αντίστοιχων συμβατικών κτιρίων. Ένα σημαντικό ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας του κτιρίου καταναλώνεται για την ψύξη, 15% ως 40%, ενώ για το φωτισμό 5% ως 17%. Συγκριτικά με τις ενεργειακές καταναλώσεις τυπικών κτιρίων γραφείων αυτά τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας στον κλιματισμό και τον φωτισμό του κτιρίου είναι αποδοτικές.

 top