bl_whit_cur_l.gif (116 bytes) dot_white.gif (37 bytes) bl_whit_cur_r.gif (121 bytes) dot_blue.gif (46 bytes)
           
         
dot_white.gif (37 bytes)   dot_white.gif (37 bytes)
  ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΑΠΕ  
   
   
Σύντομο Ιστορικό του Εργαστηρίου
 
 
b_normal.gif (217 bytes)
 

 

Στην Ελλάδα, η ποσότητα της παραγόμενης βιομάζας από γεωργικά και δασικά υπολείμματα ανέρχεται, περίπου, στους 10 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ άλλοι 10 εκατ. τόνοι τουλάχιστον μπορούν να προέλθουν από ενεργειακές καλλιέργειες. Το ενεργειακό δυναμικό της βιομάζας που παράγεται σήμερα ανέρχεται σε 3-4 εκατ. ΤΙΠ ( Τόνοι Ισοδύναμου Πετρελαίου).

Η ενεργειακή αξιοποίηση των μεγάλων αυτών ποσοτήτων βιομάζας δυσχεραίνεται και από το γεγονός ότι οι υπάρχουσες ελληνικές κατασκευές (λέβητες, βοηθητικός εξοπλισμός) δεν είναι σύγχρονης τεχνολογίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν, περίπου 20 ΜΜΕ κατασκευής λεβήτων ή/και βοηθητικού εξοπλισμού.

Τα προϊόντα τους είναι, ως επί το πλείστον, χαμηλής ποιότητας διότι:

Δεν υπάρχει εργαστηριακή υποδομή για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών,

Δεν υπάρχει επαρκής τεχνολογική υποστήριξη,

Η βιομάζα είναι φθηνό καύσιμο και διατίθεται τοπικά σε επαρκείς ποσότητες με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες να μην ενδιαφέρονται για την καλή λειτουργία και την υψηλή απόδοση των λεβήτων βιομάζας.

Aμεση συνέπεια της χαμηλής ποιότητας και της χαμηλής ισχύος των ελληνικών κατασκευών είναι η αναγκαστική εισαγωγή λεβήτων από το εξωτερικό, γεγονός που, λόγω υψηλότερου κόστους, καθιστά συχνά ασύμφορη την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας. Επιπλέον, οι ανάγκες για αξιοποίηση συγκεκριμένων ειδών βιομάζας, που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στον ελληνικό χώρο (π.χ. τσόφλια καρπών, κληματίδες, πυρηνόξυλο), δεν καλύπτονται από τους εισαγόμενους λέβητες.

Από την άλλη μεριά, η Ε.Ε. εκδίδει συνεχώς οδηγίες για ορθολογική χρήση της ενέργειας, μείωση των εκπομπών CO2 και μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα από τις διάφορες εγκαταστάσεις καύσης. Είναι, συνεπώς, επιτακτική η ανάγκη αξιολόγησης της λειτουργίας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας των λεβήτων που κατασκευάζονται στον ελληνικό χώρο ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να καλύπτονται οι απαιτήσεις των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Για την υποβοήθηση της προσπάθειας αυτής κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία του παρόντος εργαστηρίου έτσι ώστε με την αξιολόγηση των λεβήτων και παράλληλα με την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και μεταφορά τεχνογνωσίας προς τους Eλληνες κατασκευαστές, να προκύψουν αφ’ ενός κατασκευές υψηλής τεχνολογίας και χαμηλής ρυπογόνου επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και αφ’ ετέρου μείωση του κόστους.

     
 
 
Copyright © ΚAΠΕ - 19ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος - Τηλ:01 - 6039900