Μια βελτίωση της συμπεριφοράς του μονωτικού στρώματος, η οποία όμως για λόγους αισθητικής δεν κρίνεται πάντα απαραίτητη, είναι η επικάλυψη του μονωτικού υλικού με φύλλο αλουμινίου, που μειώνει σημαντικά την εκπομπή θερμότητας και επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των θερμικών απωλειών.
Στην περίπτωση της μόνωσης της τοιχοποιίας στην περιοχή του θερμαντικού σώματος, όπου η μέθοδος της ανακλαστικής μόνωσης είναι η πλέον ενδεδειγμένη, η σωστή μεθοδολογία επιλογής και τοποθέτησης είναι αυτή που δημιουργεί την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Καθοριστικός παράγων στην επιτυχία της παρέμβασης είναι η ορθή και σταθερή τοποθέτηση της μονωτικής ύλης. Για τη σωστή τοποθέτηση απαιτείται αρχικά ο επιμελής καθαρισμός της τοιχοποιίας από σκόνες και λιπαρές ουσίες και, στη συνέχεια, η επιμελής τοποθέτηση της συγκολλητικής ουσίας ώστε να είναι δυνατή η σταθερά και μόνιμη εφαρμογή του μονωτικού υλικού. Ως μονωτικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί υλικό με επίστρωση φύλλου αλουμινίου και πάχους μεγαλύτερου των 5mm. Το μονωτικό υπόστρωμα του φύλλου αλουμινίου μπορεί να είναι κάθε είδους μονωτικό υλικό από διογκωμένη ή εξηλασμένη πολυστερίνη μέχρι και υλικού κυψελωτής διόγκωσης.
Ειδική μέριμνα πρέπει να δοθεί στην τοποθέτηση της μονωτικής επίστρωσης τόσο σε ότι αφορά στην αισθητική όσο και σε ότι αφορά την λειτουργικότητα. Μια συνδυασμένη μεθοδολογία είναι η τοποθέτηση του υλικού σε επιφάνεια η οποία είναι μειωμένη περιμετρικά, όπισθεν του θερμαντικού σώματος με ζώνη φάρδους 50mm περιμετρικά.
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί στην περιοχή των επικαλύψεων των μονώσεων με τα διάφορα εξαρτήματα των εγκαταστάσεων, διακόπτες, διακλαδώσεις, συσκευές κλπ στις οποίες πρέπει να αναπτύσσεται το μονωτικό υλικό με τρόπο που να δημιουργείται η προστασία έναντι των θερμικών απωλειών αλλά ταυτόχρονα να διατηρείται η δυνατότητα χρήσης, ειδικά των διατάξεων ρύθμισης, απομόνωσης κλπ.