Απλές Συμβουλές
Βιοκλιματικός Σχεδιασμός
  Θερμομόνωση
Θέρμανση
  Ψύξη - Κλιματισμός
Τεχνητός Φωτισμός
  Ηλεκτρικές Συσκευές
Ζεστό Νερό Χρήσης
  Εξοικονόμηση και Ορθολογική Χρήση Ενέργειας


Ηλεκτρικές Συσκευές

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ηλεκτρικών συσκευών εντάσσεται στα μέτρα ενεργειακής πολιτικής για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα συμβάλλει στη:

Βελτίωση του περιβάλλοντος με μείωση των εκπομπών CO2

Τεχνολογική εξέλιξη και ανάπτυξη της βιομηχανίας παραγωγής αποδοτικότερων ηλεκτρικών συσκευών

Τα προγράμματα και οι πολιτικές που υιοθετούνται στοχεύουν στη πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων βελτίωσης της Ενεργειακής Απόδοσης που προσφέρει η διαθέσιμη τεχνολογία.

Ενεργειακή σήμανση

Βάσει Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 180 ΦΕΚ 114/07.07.1994) ορίζεται το Γενικό Πλαίσιο Ενεργειακής Σήμανσης (Energy Labelling) για όλες τις παρακάτω κατηγορίες οικιακών συσκευών προς πώληση, ενοικίαση (συμμόρφωση Κοινοτικής Οδηγίας 92/75/ΕC, 22.09.199 2):

ψυγεία, καταψύκτες και ψυγεία-καταψύκτες

πλυντήρια ρούχων

στεγνωτήρια ρούχων

πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων

πλυντήρια πιάτων

ηλεκτρικοί λαμπτήρες

ηλεκτρικοί φούρνοι

κλιματιστικές συσκευές

Για κάθε ξεχωριστή κατηγορία υπάρχει και η ανάλογη Υπουργική Απόφαση.

Οι συσκευές που έχουν πάρει και το “Ecolabel” έχουν τη δυνατότητα να το επιδείξουν στο ενεργειακό σήμα. Το Ecolabel πιστοποιεί ότι η συσκευή έχει αξιολογηθεί από ανεξάρτητο φορέα και πληροί αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.

 

Το ενεργειακό σήμα περιέχει πληροφορίες ή βαθμολογίες διαφόρων χαρακτηριστικών λειτουργίας όπως:

Κατασκευαστής και μοντέλο – αναγράφεται η επωνυμία του κατασκευαστή και του μοντέλου συσκευής.

Ενεργειακή απόδοση – η κλίμακα βαθμολόγησης που αναγράφεται κυμαίνεται από το A μέχρι το G (της λατινικής αλφαβήτου). Οι συσκευές με βαθμολογία “A” είναι οι πιο αποδοτικές και αυτές με βαθμολογία “G” είναι οι λιγότερο αποδοτικές.

Ενεργειακή κατανάλωση (kWh) – αναγράφεται η ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής σε kWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή αυτή εξαρτάται και από τη χρήση της συσκευής που γίνεται από τον χρήστη (π.χ. φορτίο πλυντηρίου, οικονομικές λειτουργίες συσκευών, τοποθέτηση ψυγείων μακριά από συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα, κλπ).

Λειτουργική απόδοση – βαθμολογείται η λειτουργική απόδοση της συσκευής (όπως και για την ενεργειακή απόδοση).

Κατανάλωση νερού – αναγράφεται η κατανάλωση νερού για τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων.

Θόρυβος (dB) –η αναγραφή της στάθμης θορύβου της συσκευής κατά τη λειτουργία της είναι προαιρετική.

Για τα τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες αναγράφονται επίσης η φωτεινότητα (lumen), ή ονομαστική ισχύς (W) και η διάρκεια ζωής (ώρες).Υπεύθυνοι για τον έλεγχο και την τήρηση του συγκεκριμένου κανονισμού είναι το Τμήμα Εξοικονόμησης Ενέργειας του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι Νομαρχιακές Διευθύνσεις Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Ενεργειακός Αστέρας

Το Αστέρι Ενέργειας “Energy Star”, είναι σήμα ποιότητας που φέρουν ηλεκτρικές συσκευές γραφείου οι οποίες πληρούν ορισμένες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης (συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας). Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει το σήμα “ENERGY STAR” για συσκευές εξοπλισμού γραφείων στα πλαίσια συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Στόχος η παρότρυνση καταναλωτών να αγοράζουν συσκευές με το σήμα προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα και ενέργεια προστατεύοντας το περιβάλλον.
Κατασκευαστές, εισαγωγείς, εξαγωγείς, καλούνται να συμμετέχουν εθελοντικά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ENERGY STAR, διαθέτοντας στην αγορά προϊόντα που φέρουν το σήμα “ENERGY STAR” εφόσον πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες: eu-energystar.org.


 top