Πληροφοριακό σύστημα ενεργειακών ελέγχων
Στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση και ειδικότερα της εφαρμογής του άρθρου 8 για την υποχρέωση διενέργειας ενεργειακών ελέγχων, επιβάλλεται κατά την εκπόνηση των εθνικών σχεδίων δράσης για την ενεργειακή απόδοση να καταγράφονται και να παρακολουθούνται σε ετήσια βάση:
- συνολικός αριθμός των ενεργειακών ελέγχων που διενεργήθηκαν,
- ο συνολικός αριθμός των ενεργειακών ελέγχων που διενεργήθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις και
- ο αριθμός των μεγάλων επιχειρήσεων που είναι υπόχρεοι για τη διενέργεια ενεργειακού ελέγχου.
Συνεπώς, για την έγκαιρη και αποτελεσματική καταγραφή των απαιτούμενων δεδομένων κρίνεται επιτακτική η ανάπτυξη και η λειτουργία ενός πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δεδομένων, το οποίο θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται όλες τις παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τους ενεργειακούς ελέγχους και τις μεγάλες επιχειρήσεις, για κάθε εξεταζόμενη περίοδο υποβολής των εθνικών σχεδίων δράσης.
Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα θα βοηθήσει την αρμόδια αρχή (ΥΠΑΠΕΝ) να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υιοθέτηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ και θα συμβάλει στην αποτελεσματική υλοποίηση και παρακολούθηση του αντικειμένου που περιγράφεται στο άρθρο 8 της Οδηγίας.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Το πληροφοριακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης των δεδομένων των ενεργειακών ελέγχων θα αποτελείται από δυο διακριτά πληροφοριακά συστήματα, τα οποία θα αφορούν τις δυο κατηγορίες υπόχρεων παροχής δεδομένων σχετικά με τη διεξαγωγή των ενεργειακών ελέγχων. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα θα παρουσιάζει τα στοιχεία που αφορούν τόσο τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες να υποβάλλονται σε ενεργειακό έλεγχο, όσο και τους ενεργειακούς ελεγκτές, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή των ενεργειακών ελέγχων συμπεριλαμβανομένων και των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Αναφορικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα πρέπει να εγγραφούν στο πληροφοριακό σύστημα, εκείνες οι οποίες είναι υπόχρεες στην υποβολή ενεργειακού ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 8 της Οδηγίας, παρέχοντας τα σχετικά στοιχεία που αφορούν τις ενεργειακές τους καταναλώσεις και ότι άλλο προβλέπεται στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας ως ισοδύναμο μέτρο αναφορικά με τη διενέργεια ενεργειακού ελέγχου.
Αντίστοιχα, οι ενεργειακοί ελεγκτές θα πρέπει να συμπληρώνουν τα απαραίτητα δεδομένα για τους ενεργειακούς ελέγχους που πραγματοποίησαν τόσο στις μεγάλες επιχειρήσεις, όσο και στα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη (ΜΜΕ, νοικοκυριά κα).
Το πληροφοριακό σύστημα θα αναπτυχθεί μέσω κατάλληλης αρχιτεκτονικής και ευρέως αποδεκτών προτύπων, ώστε να δίνεται η δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων ή και βελτιώσεων, χωρίς ανάγκη ριζικού επανασχεδιασμού του συστήματος. Παράλληλα κατά το σχεδιασμό του πληροφοριακού συστήματος θα ενσωματωθούν ώστε να παρουσιάζονται και να παρακολουθούνται πληροφορίες που αφορούν τόσο τα ισοδύναμα μέτρα σε σχέση με τους ενεργειακούς ελέγχους (δηλαδή πρότυπα ενεργειακής ή περιβαλλοντικής διαχείρισης), όσο και η επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργεια και τα επιμέρους μέτρα βελτίωσης που εφαρμόστηκαν στο μεσοδιάστημα από τον προηγούμενο ενεργειακό έλεγχο.
Το Πληροφοριακό Σύστημα Ενεργειακών Ελέγχων αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για την Καταμέτρηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Οδηγίας 2006/32», Άξονας προτεραιότητας 1 «Βελτίωση Παραγωγικότητας με Αξιοποίηση των ΤΠΕ» του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007-2013», την οποία υλοποιεί το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας – ΚΑΠΕ για χρήση από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας .