ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ➤ LIFE ➤ ENSMOVplus
Διάρκεια | 01/12/2022 - 30/11/2025 |
Προϋπολογισμός Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ |
1.992.941,93€ 129.295.86 € |
Ιστοσελίδα Έργου | https://ieecp.org/projects/ensmov-plus/ |
Το έργο ENSMOV Plus στοχεύει στην άμεση υποστήριξη των δημόσιων αρχών και ενδιαφερομένων μερών σε έντεκα κράτη μέλη αναφορικά με την εφαρμογή των απαιτήσεων του Άρθρου 7 της αναθεωρημένης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση. Πιο συγκεκριμένα, το έργο ENSMOV Plus στοχεύει στην υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων μερών με σκοπό την παρακολούθηση, βελτίωση και αξιολόγηση του σχεδιασμού και της εφαρμογής μέτρων πολιτικής για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αναπτύσσοντας πόρους για πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Η τρέχουσα εφαρμογή του Άρθρου 7 της αναθεωρημένης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση ανέδειξε ότι οι δημόσιες αρχές έχουν περιορισμένο χρόνο και πόρους για την ανταλλαγή εμπειριών, η οποία είναι απαραίτητη για το σύνολο των εμπλεκομένων μερών.
Το έργο ENSMOV Plus έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών με ένα δομημένο σύνολο θεματικών συναντήσεων εργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τον εντοπισμό λύσεων σε τεχνικά ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τα Καθεστώτα Επιβολής Ενεργειακής Απόδοσης και τα εναλλακτικά μέτρα πολιτικής, τα συστήματα παρακολούθησης και επαλήθευσης της εξοικονόμησης ενέργειας και τις διαδικασίες αξιολόγησης των εφαρμοζόμενων μέτρων πολιτικής σε αντιδιαστολή με τις απαιτήσεις του Άρθρου 7 της αναθεωρημένης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση. Το πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών συνοδεύεται από την παροχή τεχνικής υποστήριξης διασφαλίζοντας ότι η βελτίωση των διαδικασιών υλοποίησης και παρακολούθησης των μέτρων πολιτικής θα επιτευχθεί τελικά.
Ένα σημαντικό εργαλείο για την ενεργή συμμετοχή των δημόσιων αρχών είναι η αναβάθμιση της πλατφόρμας Article7EED (που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των έργων IEE ENSPOL και ENSMOV). Το πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών αποσκοπεί στη διερεύνηση πολλών κρίσιμων θεμάτων που σχετίζονται με την παρακολούθηση, επαλήθευση και υλοποίηση μέτρων πολιτικής, ενώ αναμένεται να οδηγήσει στην ενεργή συμμετοχή 150 διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών (τουλάχιστον 45 δημόσιοι λειτουργοί) διευκολύνοντας την ομαλή προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του Άρθρου 7 της αναθεωρημένης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου «Fit-for-55».
Συνεργάτες:
IEECP (Ολλανδία)
RAP (Βέλγιο)
FIRE (Ιταλία)
AEA (Αυστρία)
KAPE (Πολωνία)
ME (Ρουμανία)
EIHP (Κροατία)
MEKH (Ουγγαρία)
Κέντρο Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιώς (Ελλάδα)
Fraunhofer (Γερμανία)
JSI (Σλοβενία)
LEA (Λιθουανία)