• +30 210 6603300
  • cres@cres.gr

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ LIFE LIFE WINDFARMS & WILDLIFE

Demonstration of Good Practices to Minimize Impacts of Wind Farms on Biodiversity in Greece


Διάρκεια 01/10/2013 - 30/09/2017
Προϋπολογισμός
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ
894.784,00 €
490.522,00 €
Ιστοσελίδα Έργου http://www.windfarms-wildlife.gr/

Οι γενικοί στόχοι του έργου είναι η ανάδειξη της εξέλιξης (state-of the-art) μεθόδων και προσεγγίσεων που θα βελτιώσουν τη συμβατότητα της ανάπτυξης αιολικών πάρκων με τους στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας της ΕΕ, και θα αναπτύξουν οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές που θα επιτρέψουν στις ελληνικές κρατικές αρχές και στους επενδυτές αιολικών πάρκων να σχεδιάζουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο, να εφαρμόζουν και να αξιολογούν την απόδοση της χρήσης των τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην βιοποιλότητα, προς όφελος της βιοποικιλότητας.

Το έργο έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του οδηγού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο "Ανάπτυξη της Αιολικής ενέργειας και Natura 2000", που έχει ως στόχο την πρακτική εφαρμογή κατάλληλων μέτρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην βιοποικιλότητα. Ο Οδηγός Καλής Πρακτικής και το Εργαλείο Υποστήριξης Αποφάσεων που θα αναπτυχθεί στο παρόν έργο θα παράσχει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία και εργαλεία για την εφαρμογή των διαδικασιών που προσδιορίζονται στον οδηγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στη βιοποικιλότητα σε ευαίσθητες περιοχές εκτός αυτών του δικτύου Natura 2000, για το λόγο αυτό οι δράσεις επίδειξης θα υλοποιηθούν κυρίως στο χώρο του Πάρκου Ενεργειακής Αγωγής (ΠΕΝΑ) του ΚΑΠΕ στην Κερατέα καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας που έχουν εγκαταστασθεί αιολικά πάρκα.

Kατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών εγκρίθηκε στην Ελληνική περιφέρεια σημαντικός αριθμός προτάσεων για την κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων, σε περιοχές που χρήζουν ιδιαίτερης περιβαλλοντικής προστασίας και ως εκ τούτου απαιτούν την υιοθέτηση κατάλληλων και εξειδικευμένων μέτρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως είναι η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην βιοποικιλότητα. Ωστόσο, σήμερα υπάρχει έλλειψη της απαιτούμενης τεχνογνωσίας για την ορθή εφαρμογή και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τεχνολογιών αυτών.

Ειδικότερα, το έργο στοχεύει στην επιδεικτική εφαρμογή ολοκληρωμένων προσεγγίσεων για τη μείωση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με τον Οδηγό καθοδήγησης της ΕΕ "Aνάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας και Natura 2000 " και βάσει των διαθέσιμων νέων και σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών . Η αξιολόγηση θα γίνει επίσης στο βαθμό στον οποίο η χρήση τους μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, διατηρώντας παράλληλα την απόδοση των αιολικών πάρκων. Το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ, περιβαλλοντικών ΜΚΟ καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, φέρνοντας σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


Εταίροι:

  • Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ)
  • NCC Εταιρεία Περιβαλλοντικών Συμβούλων ΕΠΕ