• +30 210 6603300
  • cres@cres.gr

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ LIFE NS4nZEB “New Skills for Nearly Zero Energy Buildings”

 


Διάρκεια 01/09/2023 – 31/08/2026
Προϋπολογισμός
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ
932,346€
77,416.64€
Ιστοσελίδα Έργου www.ns4nzebs.com

Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ψηφιακών τεχνολογιών στον κτιριακό τομέα αποτελούν δύο ζητήματα στα οποία εστιάζουν ιδιαίτερα οι σχετικές Οδηγίες και Κανονισμοί της ΕΕ. Οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ενός κτιριακού αποθέματος πλήρως απαλλαγμένου από ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050, καθώς και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο NS4nZEBs στοχεύει στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων αναντιστοιχιών μεταξύ των δεξιοτήτων που επί του παρόντος χαρακτηρίζουν την ενεργειακή απόδοση και εκείνων που έχουν αυξανόμενη ζήτηση και θα είναι απαραίτητες στο μέλλον, με στόχο την αύξηση του αριθμού των εξειδικευμένων επαγγελματιών του κατασκευαστικού κλάδου στους τομείς των φωτοβολταϊκών, των έξυπνων ηλεκτρικών συστημάτων, των αντλιών θερμότητας και των εφαρμογών μικρής κλίμακας για την παραγωγή υδρογόνου σε κτίρια σε όλη την αλυσίδα αξίας από το σχεδιασμό έως και τη λειτουργία και συντήρηση του κτιρίου. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένη εφαρμογή των νέων ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών ΑΠΕ για την επιτυχή υιοθέτηση κτιρίων (σχεδόν) μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nZEBs), την κλιµάκωση φιλόδοξων παρεμβάσεων ανακαίνισης κτιρίων, την εξάπλωση της αποδοτικής θέρμανσης και ψύξης που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικότερα τις αντλίες θερμότητας, συμβάλλοντας έτσι στη σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης νέων και της αναβάθμισης των υφιστάμενων μεθόδων κατάρτισης και προγραμμάτων σπουδών, καθώς και προγραμμάτων πιστοποίησης προσόντων για όλους τους τύπους επαγγελματιών που εμπλέκονται στην αλυσίδα αξίας των κτιρίων (εργαζόμενοι «μπλε κολάρου» και «λευκού κολάρου»).

Στο έργο NS4nZEBs εμπλέκονται όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη – αρχές, εργοδότες, τελικοί χρήστες, καθώς και οι πάροχοι ΕΕΚ – συμμετέχοντας ενεργά σε μηχανισμούς ανατροφοδότησης, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα προγράμματα κατάρτισης και τα προγράμματα σπουδών σχετίζονται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και ενσωματώνουν προορατικά τις αναδυόμενες δεξιότητες. Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που θα επωφεληθούν από την τακτικά επικαιροποιούμενη κατάρτιση που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου θα αυξάνεται συνεχώς μακροπρόθεσμα. Η κοινοπραξία του έργου NS4nZEBs αποτελεί μια σύμπραξη αριστείας, με εμπειρογνώμονες (εγκαταστάτες, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ειδικούς σε θέματα πληροφορικής, αυτοματισμών, εκπαίδευσης και επικοινωνιών) από 6 ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουκρανία.

1ο Ενημερωτικό Δελτίο, Μάϊος 2024

 

Συνεργάτες

    1. THOMAS MORE KEMPEN (TMK) [Coordinator] – Belgium

    2. SDRUZHENIE KAMARA NA INSTALATORITE V BALGARIYA (CISB) - Bulgaria

    3. SOFIA ENERGY CENTRE (SEC) - Bulgaria

    4. CAMERA DI COMMERCIO INDUSTRIA ARTIGIANATO E AGRICOLTURA DI PADOVA (CCIAA) - Italy

    5. ASOCIACION ECOSERVEIS ES (ECOSERVEIS) - Spain

    6. CENTRE FOR RENEWABLE ENERGY SOURCES AND SAVING (CRES) - Greece

    7. NATIONAL UNIVERSITY OF LIFE AND ENVIRONMENTAL SCIENCES OF UKRAINE (NUBIP) – Ukraine

     

     

 

 

     



 

 

 

 



 

 

 

Disclaimer This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme under Grant Agreement 101120960