• +30 210 6603300
  • cres@cres.gr

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ INTELLIGENT ENERGY EUROPE (IEE) RES H/C SPREAD

RES H/C SPREAD - RES Heating and Cooling - Strategic Actions Development


Διάρκεια 30 μήνες (2014-2016)
Συνολικός Προϋπολογισμός
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ
1.238.000,00 €
104.919,00 €
Ιστοσελίδα Έργου http://www.res-hc-spread.eu

Το έργο RES H/C SPREAD αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο των τοπικών αρχών στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση πολιτικών για την προώθηση της αποδοτικής θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ στόχευσε στην παροχή τεχνικής υποστήριξης μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και προώθησης βέλτιστων πρακτικών ώστε να ενισχυθεί η ικανότητά των συγκεκριμένων ενδιαφερόμενων μερών σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης. Συνεπώς, το έργο RES H/C SPREAD επικεντρώθηκε στην περαιτέρω αξιοποίηση του υφιστάμενου δυναμικού ΑΠΕ για θέρμανση & ψύξη, το οποίο είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο στην Ε.Ε μέσω της ουσιαστικής ενεργοποίησης των περιφερειών και των δήμων, ώστε να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κύρια πρόκληση για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με τις πιλοτικές περιφέρειες, οι οποίες συμμετείχαν στο έργο, αναπτύχθηκαν 6 περιφερειακά σχέδια για θέρμανση και ψύξη από ΑΠΕ στις ακόλουθες περιοχές: Καστίλλη και Λεόν (Ισπανία), Εμίλια Ρομάνια (Ιταλία), Ρίγα (Λετονία), Ροδόπη (Βουλγαρία), Δυτική Μακεδονία (Ελλάδα) και Σάλτσμπουργκ (Αυστρία).

Στο πλαίσιο του έργου εξετάστηκαν και διαμορφώθηκαν μεθοδολογικές κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και εργαλεία τα οποία είναι και θα παραμείνουν διαθέσιμα στις τοπικές αρχές ώστε να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την ανάπτυξη των περιφερειακών σχεδίων αποτελείται από πέντε βασικά βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν:
1. την οριοθέτηση του στρατηγικού οράματος και τη θέσπιση στόχων, τη συλλογή και οργάνωση δεδομένων,
2. την ανάπτυξη χαρτών δυναμικού και τη σχετική ανάλυση της ζήτησης για θέρμανση και ψύξη καθώς
3. τη χαρτογράφηση του δυναμικού προσφοράς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
4. την ανάλυση κόστους – οφέλους και
5. την αναγνώριση στρατηγικών παρεμβάσεων και υλοποίηση των πολιτικών τους (σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί εξ’ αρχής).

Τα συγκεκριμένα βήματα αποτελούν μια κυκλική και επαναληπτική διαδικασία κατά την οποία κάθε βήμα τροφοδοτείται από το προηγούμενο και ταυτόχρονα παρέχει την εισερχόμενη πληροφορία/δεδομένα για το επόμενο βήμα.

Εκτός από τη σημαντική εμπειρία που αποκτήθηκε, μέσω της συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών στην ανάπτυξη των περιφερειακών σχεδίων, το έργο οδήγησε στην ανάπτυξη χαρτών δυναμικού ζήτησης και προσφοράς ενέργειας από ΑΠΕ και για τις έξι περιφέρειες.

Ένα ιδιαίτερα καινοτόμο στοιχείο του έργου ήταν η δημιουργία Μόνιμων Εθνικών Επιτροπών Διακυβέρνησης σε κάθε μια από τις συμμετέχουσες περιφέρειες, ώστε να διευκολύνουν την παροχή τεχνικής υποστήριξης στους υπεύθυνους διαμόρφωσης πολιτικής, να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των σχεδίων, να αξιολογήσουν και να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των σχεδίων και να συμβάλλουν στην επίτευξη συναίνεσης και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Αυτές οι Εθνικές Επιτροπές Διακυβέρνησης αποτελούνταν από εκπροσώπους των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών φορέων, καθώς και από φορείς της αγοράς στις εμπλεκόμενες περιφέρειες.

Ένα σημαντικό αποτέλεσμα του έργου σε εθνικό επίπεδο ήταν η ανάπτυξη χαρτών δυναμικού στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας για τη ζήτηση θερμικής ενέργειας και για τη προσφορά θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να διευκολύνει το σχεδιασμό πολιτικών για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Επιπρόσθετα, δώδεκα διαφορετικές τεχνολογίες ΑΠΕ αξιολογήθηκαν μέσω της ανάλυσης κόστους-οφέλους διασφαλίζοντας ότι το δυναμικό που εκτιμήθηκε αναφορικά με την προσφορά ενέργειας επαρκεί για την προώθηση των συγκεκριμένων τεχνολογιών, ώστε να ικανοποιηθεί η αντίστοιχη ζήτηση θερμικής και ψυκτικής ενέργειας. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της ανάλυσης κόστους-οφέλους σχεδιαστήκαν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, τα οποία στοχεύουν σε αύξηση της υφιστάμενης διείσδυσης των ΑΠΕ στον οικιακό και τριτογενή τομέα από 21% το 2012 σε 34% το 2030.

Εταίροι:

  • Institute of Studies for the Integration of Systems (ISINNOVA) – Coordinator, Italy
  • Austrian Energy Agency (AEA), Austria
  • Association of Rhodope Municipalities (ARM), Bulgaria
  • Black Sea Energy Research Centre (BSERC), Bulgaria
  • Centre for Renewable Energy Sources and Saving (CRES), Greece
  • Regional Development Agency of Western Macedonia (ANKO), Greece
  • Italian Thermotechnical Committee Energy and Environment (CTI), Italy
  • Regional Agency for Environmental Protection in Emilia-Romagna Region (ARPA ER), Italy
  • EKODOMA, Latvia
  • Riga Planning Region (RPR), Latvia
  • Regional Public Energy Entity of Castilla y Leon (EREN), Spain