• +30 210 6603300
  • cres@cres.gr

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Fourth Framework Programme LabBuoy

Οικονομικά Βιώσιμη Τεχνολογία Μετατροπής της Ενέργειας του Θαλάσσιου Κυματισμού σε Ηλεκτρισμό


Διάρκεια 01/01/2002 - 31/10/2003
Συνολικός Προϋπολογισμός 800.884,00 €
Ιστοσελίδα Έργου https://cordis.europa.eu/

Ο θαλάσσιος κυματισμός είναι, όπως όλες οι μορφές ΑΠΕ, μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Παρουσιάζει μεταξύ των ΑΠΕ την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Αν και η Ευρώπη, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας, διαθέτει αξιοποιήσιμους πόρους κυματικής ενέργειας, και η έρευνα στον τομέα αυτό έχει ξεκινήσει από την δεκαετία '70, εν τούτοις, καμία μέθοδος επιδεκτική βιομηχανικής εφαρμογής δεν έχει γίνει ως τώρα γνωστή.

Αντικείμενο του έργου ήταν η θεωρητική και πειραματική εξέταση καινοτόμου τεχνολογίας, ελληνικής ευρεσιτεχνίας, μετατροπής της ενέργειας του θαλάσσιου κυματισμού σε ηλεκτρισμό. Η μέθοδος χρησιμοποιεί πλωτήρα, ο οποίος ακολουθεί την κατακόρυφη, παλινδρομική κίνηση της θαλάσσιας μάζας, η οποία μετατρέπεται μέσω απλού μηχανισμού σε περιστροφική για κίνηση ηλεκτρογεννήτριας.

Στο έργο διερευνήθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας, όπως η δυναμική συμπεριφορά και ο δείκτης απόδοσης, τόσο θεωρητικά όσο και πειραματικά. Διατυπώθηκε μαθηματικό προσομοίωμα της τεχνολογίας, με το οποίο μπορεί να περιγραφεί η συμπεριφορά της σε τυχαίο προσπίπτοντα κυματισμό. Ακολούθως κατασκευάστηκε πειραματικό μοντέλο σε κλίμακα 1:15, με το οποίο έγιναν μετρήσεις σε δεξαμενή τεχνητού κυματισμού. Σκοπός των πειραμάτων ήταν η πιστοποίηση του μαθηματικού προσομοιώματος.

Τα αποτελέσματα του έργου είναι ενθαρρυντικά για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας. Το κόστος ηλεκτροπαραγωγής υπολογίζεται προς το παρόν στα 7-9 c € / kWh , πολύ χαμηλότερο από άλλες τεχνολογίες κυματικής ενέργειας, και εκτιμάται ότι θα μειωθεί στην πορεία ωρίμανσης της τεχνολογίας.

Το έργο είχε διάρκεια 22 μηνών και διεξήχθη κάτω από τον συντονισμό του Τμήματος Τεχνολογιών Νερού του ΚΑΠΕ. Συμμετείχαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η ετ. Αθηνά ΑΕΤΒΕ , η ετ . Ramboll (DK), το Πολ / χνείο Queen's University Belfast (U Κ ) και το Πολ / χνείο University College Cork (ΙΕ). Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το 5 ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.