• +30 210 6603300
  • cres@cres.gr

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ & ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ Βιοκλιματικός σχεδιασμός υπαίθριων χώρων

Το ΚΑΠΕ εκπονεί μελέτες βιοκλιματικού σχεδιασμού σε υπαίθριους αστικούς χώρους, εξετάζοντας την κλίμακα του κτιρίου, του οικοδομικού τετραγώνου ή και της ίδιας της πόλης, ενσωματώνοντας βιοκλιματικές παραμέτρους στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό νέων και υφιστάμενων αστικών χώρων (πλατείες, πάρκα, πολεοδομικές ενότητες, δρόμοι, κ.λπ.). Επιπρόσθετα, μελετά την δυνατότητα ένταξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων στο αστικό περιβάλλον.

Η βελτιστοποίηση συνθηκών βιολογικής άνεσης επεκτείνεται και έξω από τα κτιριακά σύνολα, με την εφαρμογή του βιοκλιματικού σχεδιασμού και στους υπαίθριους χώρους, συμβάλλοντας στην ουσιαστική αναζωογόνηση της χρήσης μέσα και γύρω από αυτούς, στην κάλυψη των απαιτήσεων και αναγκών των αστών και στη μέγιστη αξιοποίηση και διεποχιακή τους χρήση.

Για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της εφαρμογής του βιοκλιματικού σχεδιασμού στους υπαίθριους χώρους, είναι απαραίτητη η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών (κλιματικών και τοπογραφικών) δεδομένων, σε συνδυασμό με τα γεωμετρικά δεδομένα της περιβάλλουσας δόμησης, τον προσανατολισμό του χώρου και τα χαρακτηριστικά των δομικών του στοιχείων και υλικών.

Όλες οι παραπάνω παράμετροι είναι βασικές εφόσον διαμορφώνουν το μικροκλίμα της περιοχής, καθορίζουν τις συνθήκες άνεσης στο χώρο και επηρεάζουν την ενεργειακή κατανάλωση των γύρω κτιρίων.

Παράμετροι οι οποίες εξετάζονται στη μελέτη βιοκλιματικού σχεδιασμού υπαίθριων αστικών χώρων και στοχεύουν στη Θερμική, Οπτική και Ακουστική άνεση, είναι οι εξής:

  • ορθή χωροθέτηση των βασικών δραστηριοτήτων με βάση το μικροκλίμα και τις συνθήκες ηλιασμού και αερισμού της περιοχής (ανάλογα τις απαιτήσεις των χρηστών σε κάθε λειτουργική ενότητα)
  • κατάλληλες μεθόδους σκιασμού και ηλιοπροστασίας στον αστικό χώρο
  • κατάλληλες διατάξεις ανακατεύθυνσης ανέμου και ανεμοπροστασίας
  • ορθή επιλογή υλικών επίστρωσης εδάφους και άλλων δομικών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένου του αστικού εξοπλισμού)
  • σωστή χρήση βλάστησης και υδάτινων στοιχείων.
Τα οφέλη από την εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού στο δομημένο περιβάλλον είναι η δημιουργία: πολεοδομικών συνόλων με ευνοϊκό μικροκλίμα και άνετους εξωτερικούς χώρους, συνθηκών ευνοϊκού μικροκλίματος σε επίπεδο κτιρίων για την καλύτερη εφαρμογή τεχνικών παθητικής ψύξης, πόλεων ανταγωνιστικών και βιώσιμων και ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης τοπικών και περιφερειακών πρωτοβουλιών για ουσιαστικές αστικές αναπλάσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας.

Οι υπηρεσίες του ΚΑΠΕ στον τομέα των υπαίθριων χώρων απευθύνονται σε όλους τους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς που εμπλέκονται στο σχεδιασμό νέων και αναπλάσεων υφιστάμενων υπαίθριων χώρων και ειδικότερα:
  • σε δημόσιους οργανισμούς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης
  • σε μελετητές και κατασκευαστές υπαίθριων αστικών χώρων
Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω έργα:
  • Συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας για την ανάπλαση της περιοχής του Ελληνικού
  • Μελέτη Βιοκλιματικού Σχεδιασμού «Ήπιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικές αναπλάσεις σε τμήμα του Ο.Τ. 415 του Δ.Βριλησσίων (ΕΝΤΑΣΙΣ-Μ. Παπαβασιλείου, Β. Καρβουντζή)
  • Μελέτη Βιοκλιματικού Σχεδιασμού για την «Ανάπλαση της Πλατείας Αναλήψεως και του πέριξ χώρου του Δ.Βριλησσίων» (ΕΝΤΑΣΙΣ-Μ. Παπαβασιλείου, Β. Καρβουντζή)
  • Μελέτη Βιοκλιματικού Σχεδιασμού για την «Ανάπλαση και διαμόρφωση σε χώρο πρασίνου της περιοχής Ηρώος Μάτση, Ελ. Βενιζέλου, Μαυρομιχάλη και Πλατείας Α.Παναγούλη» στο Δήμο Αλίμου (ΕΝΤΑΣΙΣ-Μ. Παπαβασιλείου, Β. Καρβουντζή)
  • ‘RUROS: Rediscovering the Urban Realm and Open Spaces (http://alpha.cres.gr/ruros/) : Επαναπροσδιορίζοντας την Αστική Ταυτότητα στους Ανοιχτούς Χώρους’, έργο Ευρωπαϊκού προγράμματος (EU DG TREN, 5ο Πλαίσιο Πρόγραμμα, Key Action 4: City of Tomorrow and Cultural Heritage, “Energy, Environment and Sustainable Development”, 01/01/2001-31/01/2004). Συντονιστής το ΚΑΠΕ, Τμήμα Κτιρίων


Πληροφορίες:
Τμήμα Κτιρίων
e-mail: infobuild@cres.gr