ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ➤ Παρακολούθηση λειτουργίας
Για την αδειοδότηση κάθε ενεργειακού έργου προαπαιτούμενο είναι η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Το ΚΑΠΕ αναλαμβάνει την εκπόνηση ΜΠΕ, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Επιπλέον, το ΚΑΠΕ αναλαμβάνει την εκπόνηση Αναλύσεων Κύκλου Ζωής (Life Cycle Analysis), οι οποίες δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την συνολική περιβαλλοντική απόδοση του σταθμού σε ολόκληρη τη διάρκεια «ζωής» του.
Για την αδειοδότηση κάθε ενεργειακού έργου προαπαιτούμενο είναι η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Οι ελάχιστες απαιτήσεις για ΜΠΕ ορίζονται στον Ν. 1650/1986 και τις αναθεωρήσεις του, καθώς και στις πράξεις εναρμονισμού με τις Κοινοτικές Οδηγίες 85/337/EEC και 97/11/EC.
Το ΚΑΠΕ αναλαμβάνει την εκπόνηση ΜΠΕ, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Προσδιορίζονται ποσοτικά οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις ενός ενεργειακού σταθμού στους εξής τομείς:
- Ανθρωπογενές περιβάλλον, χλωρίδα και πανίδα
- Έδαφος, ύδατα, ατμόσφαιρα και περιβάλλοντα χώρο
- Περιβάλλουσα υλικοτεχνική υποδομή και πολιτιστική κληρονομιά
- Οι αλληλεπιδράσεις των ανωτέρω.
Ειδικότερα η υπηρεσία περιλαμβάνει:
Α) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Η περιβαλλοντική νομοθεσία προσδιορίζει τα στοιχεία και τις διαδικασίες σύμφωνα με τα οποία πρέπει να συνταχθεί μία ΜΠΕ. Έμφαση δίδεται στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, αλλά και την συμμετοχή του κοινού στην διαμόρφωση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του έργου. Τα σημαντικότερα στοιχεία τα οποία εξετάζονται στα πλαίσια μίας ΜΠΕ για θαλάσσιες τεχνολογίες είναι τα εξής:
- Οπτική όχληση
- Ακουστική όχληση
- Επιδράσεις σε παράκτια ρεύματα και την ακτογραμμή
- Επιδράσεις στην υποβρύχια χλωρίδα και πανίδα
- Υποβρύχια αρχαιολογία.
Β) Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) Η ανάλυση κύκλου ζωής εξετάζει ποσοτικά το σύνολο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μίας τεχνολογίας σε ολόκληρη τη διάρκεια της «ζωής» του (σχεδιασμός, κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, καθαίρεση). Συνοπτικά, η ΑΚΖ διεξάγεται σε δύο φάσεις:
Β1) Ανάλυση δεδομένων κύκλου ζωής. Στην φάση αυτή δημιουργείται ένα μοντέλο κύκλου ζωής του έργου και προσδιορίζονται αναλυτικά όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα περιβαλλοντικά δεδομένα: π.χ. όγκος χρησιμοποιούμενων υλικών, την κατανάλωση ενέργειας και εκπομπή ρίπων σε όλες τις φάσεις του έργου (κατασκευή, λειτουργία κλπ), την εξοικονόμηση ρίπων στην φάση λειτουργίας κοκ.
Β2) Επίδραση κύκλου ζωής. Στην δεύτερη φάση αξιολογούνται ποσοτικά το σύνολο των επιπτώσεων των δεδομένων της Α’ φάσης σε κρίσιμους τομείς ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος: π.χ. ανθρώπινη υγεία, ορυκτός πλούτος, φαινόμενο θερμοκηπίου, καταστροφή του όζοντος, κλπ. Στην εκπόνηση ΑΚΖ το ΚΑΠΕ χρησιμοποιεί εξειδικευμένο λογισμικό και ακολουθούνται οι σχετικές διεθνείς προδιαγραφές (ISO 14040-14043).
Πληροφορίες:
Τμήμα Τεχνολογιών Νερού
e-mail: infowater@cres.gr