Εργα του ΚΑΠΕ| INTERREG MED

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ




Έργο SHERPA: "SHared Experiences for energy Renovation in buildings by Public Administrations"


Πρόγραμμα Χρηματοδότησης: Interreg MED 2014-2020

Ειδικός στόχος Προγράμματος: 2.1. Βελτίωση των ικανοτήτων για την καλύτερη διαχείριση της Ενέργειας στα δημόσια κτίρια, σε διακρατικό επίπεδο

Τύπος Έργου: Πιλοτικό Έργο + Κεφαλαιοποίηση (M2+Μ3)

Ποσοστό συγχρηματοδότησης ΕΤΠΑ: 85%

Συνολικός Προϋπολογισμός: 3,317,855.60 ευρώ

Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ: 322,665.00 ευρώ

Διάρκεια: 1.11.2016 - 31.10.2019 (36 μήνες)

Εταίροι: Department of Governance, Public Administrations & Housing, Government of Catalonia - Ισπανία (Συντονιστής του έργου), International Centre for Numerical Methods in Engineering (CIMNE) - Ισπανία, Valencia Institute of Building (IVE) - Ισπανία, Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CRPM) - Γαλλία, National Association of local authorities, associations and companies for waste management, energy management and district heating (AMORCE) - Γαλλία, Emilia Romagna Region - Ιταλία, Lazio Region - Ιταλία, Abruzzo Region - Ιταλία, Ministry for Gozo - Μάλτα, Dubrovnik Neretva Regional Development Agency (DUNEA) - Κροατία, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) - Ελλάδα, Περιφέρεια Κρήτης - Ελλάδα.

Ιστοσελίδα Έργου (υπό κατασκευή): http://interreg-med.eu/en/home/

Σύντομη περιγραφή:

Το έργο SHERPA "SHared Experiences for energy Renovation in buildings by Public Administrations" έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων των Δημοσίων Αρχών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο στις Μεσογειακές χώρες, ώστε να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα του δημόσιου κτιριακού αποθέματος με αντίστοιχη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το έργο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συντονισμένη δράση περιφερειακών και τοπικών αρχών στην κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης του δημόσιου κτιριακού αποθέματος. Η κύρια πρόκληση είναι να επιταχυνθεί η υλοποίηση της εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 2010/31/ΕΕ και 2012/27/ΕΕ σε σχέση με το υφιστάμενο απόθεμα δημοσίων κτιρίων, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών και δυσκολιών για την υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και του αυξημένου δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας.

Το έργο προβλέπει πιλοτική εφαρμογή (testing) σε μεγάλη κλίμακα, ανάπτυξης μελετών για έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων στις συμμετέχουσες Περιφέρειες, εστιάζοντας παράλληλα σε τέσσερις άξονες: διακυβέρνηση, τεχνική πληροφορία, εκπαίδευση, χρηματοδότηση. Σε επίπεδο έργου συνολικά θα αναπτυχθούν μελέτες για 100 πιλοτικά δημόσια κτίρια. Το έργο επίσης προβλέπει την ανάπτυξη (ή εξειδίκευση/επικαιροποίηση) Περιφερειακών Στρατηγικών για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, οι οποίες να λαμβάνουν υπόψιν και να υποστηρίζουν τους επιμέρους στόχους Δήμων στα πλαίσια τοπικών Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ).

Στη δεύτερη φάση υλοποίησης του έργου (capitalisation), ο στόχος θα είναι η κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής αλλά και καλών πρακτικών από άλλα εθνικά/ευρωπαϊκά έργα σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα/αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, σε όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες και Δήμους σε Μεσογειακό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της κεφαλαιοποίησης προβλέπεται η εμπλοκή Δήμων με την ανάπτυξη μελετών για επιπλέον 100 πιλοτικά δημόσια κτίρια. Τέλος θα δημιουργηθεί πλατφόρμα με πληροφοριακό υλικό και εργαλεία διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο μελλοντικά για έργα ενεργειακής ανακαίνισης δημοσίων κτιρίων.

Στο έργο παίζει καθοριστικό ρόλο η διακρατική συνεργασία στο θέμα της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοσίων κτιρίων, καθώς μεμονωμένες δράσεις σε τοπικό, περιφερειακό ή ακόμη και εθνικό επίπεδο θεωρείται ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκώς το συντονισμό και την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, ενός πλήθους δημοσίων φορέων με διαφορετική εμπειρία, επίπεδο ανάπτυξης, τεχνικές ικανότητες, δυναμικό βελτίωσης. Το έργο στοχεύει να συμβάλλει σε αυτό μέσα από την ανάπτυξη κοινού πλαισίου στοχευμένου στις ιδιαίτερες συνθήκες της Μεσογείου.