Παρουσίαση του ΚΑΠΕ - Εργαστήρια/Υπηρεσίες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

CRESCAD - πρόγραμμα Η/Υ Βιοκλιματικού Σχεδιασμού.

Σκοπός: 

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι μια παλιά πρακτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια με αυξανόμενους ρυθμούς, εμπλουτισμένος με νέες επιστημονικές γνώσεις, τεχνολογίες και απαιτήσεις. Η διαδικασία εκπόνησης του σχεδιασμού αυτού από τον ίδιο τον πολεοδόμο - αρχιτέκτονα απαιτεί, αφενός μεν ειδικές γνώσεις, αφετέρου δε τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων Η/Υ.
Σκοπός του C.RES.C.A.D. είναι η δυνατότητα αξιολόγησης και βελτίωσης του σχεδιασμού κτιρίων με εφαρμογή μικροκλιματικών κριτηρίων σε επίπεδο πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού κατά τη διάρκεια της ίδιας της μελέτης, από τον ίδιο τον πολεοδόμο αρχιτέκτονα και στο ίδιο το ηλεκτρονικό σχεδιαστικό περιβάλλον CAD.

Περιγραφή προϊόντος:

Το Climate RESponsive Computer Aided Design, είναι ένα εργαλείο Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που λαμβάνει υπόψη τις μικροκλιματικές συνθήκες κατά τη διαδικασία σχεδιασμού. Παρέχει δηλαδή τη δυνατότητα βιοκλιματικού και ενεργειακού σχεδιασμού οικισμών και κτιρίων. Ο κώδικας ουσιαστικά αποτελεί την ενδομετωπική σύνδεση (interfacing) του σχεδιαστικού πακέτου AutoCAD με τρία περιφερειακά λογισμικά. Και αυτό, για να μπορεί ο μελετητής να αξιολογεί το σχεδιαστικό του αποτελέσμα (ακόμα και πριν από την ολοκλήρωση της μελέτης) ως πρός:

  • τον ηλιασμό και σκιασμό των κτιρίων (Shadowpack - PC)
  • κίνηση αέρα στο χώρο (Phoenics -CFD)
  • θερμική συμπεριφορά των κτιρίων (Suncode - P

 
 

 
 

Σε ποιούς απευθύνεται:

Το C.RES.C.A.D. απευθύνεται σε πολεοδόμους και αρχιτέκτονες μηχανικούς και γενικότερα σε όσους σχετίζονται με το βιοκλιματικό και τον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων.

Εξοπλισμός:

Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε για χρήση σε περιβάλλον AutoCAD (R12) στο οποίο βασίζεται η λειτουργία του προγράμματος, απαιτείται η ύπαρξη τριών συγκεκριμένων προγραμμάτων (software): Shadowpack - PC, Suncode - PC, Phoenics -CFD.
Εφαρμογές:
Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε στα πλαίσια ενός ερευνητικού έργου που αφορούσε κυρίως το σχεδιασμό ενός νέου οικισμού στη Θράκη με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την κάλυψη των θερμικών και ηλεκτρικών αναγκών.
Εφαρμόσθηκε κατά τη μελέτη του οικισμού αυτού, η οποία βασίστηκε σε μικροκλιματικά κριτήρια σχεδιασμού, ενώ χρησιμοποιείται από τον τομέα παθητικών ηλιακών και υβριδικών συστημάτων του ΚΑΠΕ για την εκπόνηση παρόμοιων μελετών.