Παρουσίαση του ΚΑΠΕ - Εργαστήρια/Υπηρεσίες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κώδικας προσομοίωσης λειτουργίας ανεμογεννητριών οριζοντίου άξονα ΑΛΚΥΟΝΗ.

Σκοπός: 

H δυνατότητα αποτίμησης της ενεργειακής παραγωγής και φόρτισης των ανεμογεννητριών οριζοντίου άξονα (ΑΓΟΑ) με κατάλληλα υπολογιστικά εργαλεία είναι κρίσιμος παράγοντας για το σχεδιασμό, ανάλυση και πιστοποίησή τους. 
Το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με τον τομέα ρευστών του ΕΜΠ κατασκεύασε πρόσφατα ένα τέτοιο υπολογιστικό εργαλείο, την ΑΛΚΥΟΝΗ, τα αποτελέσματα του οποίου επαληθεύτηκαν επιτυχώς για διάφορους τύπους ανεμογεννητριών.

Περιγραφή προιόντος: 

Ο αερολαστικός κώδικας ΑΛΚΥΟΝΗ αποτελεί έναν προσομοιωτή φορτίων και ισχύος για Α/Γ οριζόντιου άξονα.
Η ανάπτυξη γίνεται στο πεδίο του χρόνου. Το δομικό μέρος της Α/Γ αντιμετωπίζεται με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων.
Το αεροδυναμικό μέρος αντιμετωπίζεται με την κλασική θεωρία προπέλλας που εφαρμόζεται στα επιμέρους τμήματα της πτερωτής.
Το μοντέλο αντιμετωπίζει όλη την Α/Γ ταυτόχρονα (τον πύργο, τον δρομέα και το σύστημα μετάδοσης ισχύος), μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση του στατικού και δυναμικού προβλήματος φόρτισης καθώς και για την ανάλυση των ιδιοτιμών του συστήματος. 
Η προσομοίωση της φόρτισης της Α/Γ σε στοχαστικό άνεμο επιτυγχάνεται μέσω συνοδευτικού μοντέλου, το οποίο παράγει τυπικές χρονοσειρές ταχύτητας ανέμου επί του δίσκου του δρομέα.
Στο διάγραμμα παρουσιάζονται, ως παράδειγμα εφαρμογής, οι χρονοσειρές της καμπτικής ροπής που υπολογίστηκαν στη ρίζα των τριών πτερυγίων μιας Α/Γ 500 kW, σε συνθήκες πέδησης με μεταβλητή υψηλή ταχύτητα ανέμου.


 
 

Σε ποιούς απευθύνεται:

Απευθύνεται σε 

  • κατασκευαστές Α/Γ
  • οργανισμούς πιστοποίησης Α/Γ
  • ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια που ασχολούνται με την αιολική ενέργεια.

Εφαρμογές:

Στα πλαίσια ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων επαληθεύτηκε με επιτυχία, μέσω συστηματικών συγκρίσεων με πειραματικά δεδομένα, σε ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στην Ελλάδα (Κρήτη, Κυκλάδες, Αττική) αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.
Χρησιμοποιήθηκε επίσης σε αναλύσεις ευαισθησίας της φόρτισης της Α/Γ σε σχέση με τα ανεμολογικά χαρακτηριστικά της θέσης της εγκαταστασής τους. Στα πλαίσια του ΕΠΕΤ ΙΙ χρησιμοποιήθηκε, επίσης για την επαλήθευση του σχεδιασμού μιας ελληνικής πρότυπης Α/Γ μεταβλητών στροφών. Στο μέλλον αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως από το ΚΑΠΕ για τις ανάγκες του ελληνικού προγράμματος πιστοποίησης Α/Γ.