ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕ
Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
Πικέρμι, 11 Απριλίου 2006
Με την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΚΑΠΕ κατασκευάζεται από την εταιρεία Solar Cells Hellas SA η πρώτη ελληνική καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής Φωτοβολταϊκών Στοιχείων πολυκρυσταλλικού πυριτίου, στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας. Η Solar Cells Hellas SA, υλοποιεί επένδυση 40 εκ. ευρώ, η οποία έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και θα δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας. Η λειτουργία της μονάδας, που είναι μια από τις λίγες που υπάρχουν στην Ευρώπη, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χώρα μας.
Ο κλάδος των Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες. Η παγκόσμια αύξηση της παραγωγής Φ/Β το 2005, σε σχέση με το 2004, ήταν περίπου 38% ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, η παραγωγή των Φ/Β στοιχείων αυξάνεται σταθερά, κατά έναν μέσο όρο 40% ετησίως. Η ανάπτυξη αυτή δεν οδηγείται μόνο από την πρόοδο στα υλικά και την τεχνολογία επεξεργασίας των, αλλά και από προγράμματα προώθησης των Φ/Β συστημάτων στην αγορά σε πολλές χώρες, με πρωταγωνιστές την Γερμανία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή η κατασκευή ηλιακών στοιχείων βασίζεται στην τεχνολογία του κρυσταλλικού πυριτίου, η οποία καταλαμβάνει πάνω από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής Φ/Β γεννητριών.
Τα Φ/Β συστήματα αποτελούν, όπως τονίζουν επιστημονικά στελέχη του ΚΑΠΕ, μια από τις σημαντικότερες ανανεώσιμες ενεργειακές τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενεργειακή ανεξαρτησία. Οι δυνατότητες αξιοποίησής τους είναι πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα στην χώρα μας, που παρουσιάζει μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Μπορούν να ενταχθούν σε όλους τους χώρους και διατίθενται σε διάφορους τύπους (αυτόνομα συστήματα, κεντρικά συστήματα, διασυνδεδεμένα Φ/Β ενσωματωμένα σε κτίρια (BIPV) κ.λπ.). Στα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των Φ/Β συστημάτων περιλαμβάνονται η δυνατότητα αισθητικά αποδεκτής λύσης για την ένταξή τους στον περιβάλλοντα χώρο, η απουσία κινητών μερών, ο μεγάλος χρόνος ζωής -ο οποίος για τις Φ/Β γεννήτριες ανέρχεται σε 25 χρόνια- και η επεκτασιμότητα τους.
Η εξέλιξη της αγοράς Φ/Β συστημάτων στην Ελλάδα παρουσιάζεται στο Σχήμα που ακολουθεί.
Σχήμα 1: Η εγκατεστημένη ισχύς Φ/Β στην Ελλάδα από το 1995 μέχρι και το 2004.
_________________