Νέα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δελτία Τύπου


Κ.Α.Π.Ε. - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
19ο χλμ. Λ. Μαραθώνος, 190 09 Πικέρμι - Aττικής
Τηλ.: 210 6603300
Fax : 210 6603301-2


Πικέρμι, 21 Ιανουαρίου 2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΠΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ειδικότερα στο Εργαστήριο Δοκιμών Ανεμογεννητριών, ανέθεσε η ισπανική MADE Technologias Renovables S.A. την εκτέλεση όλων των μετρήσεων – αναλύσεων πεδίου που απαιτούνται για την πιστοποίηση των δύο τελευταίων μοντέλων ανεμογεννητριών της.

Η MADE Technologias Renovables S.A. αποτελεί μέρος του ισπανικού ομίλου Endesa (ηλεκτροπαραγωγός), δραστηριοποιείται στο χώρο της αιολικής και ηλιακής / θερμικής ενέργειας και συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους ισπανικούς κατασκευαστές ανεμογεννητριών (8η σε μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς).

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη τέτοιας κλίμακας εργασία του Εργαστηρίου του ΚΑΠΕ σε εμπορικό / ανταγωνιστικό επίπεδο (η Ισπανία διαθέτει αντίστοιχο ινστιτούτο) και μάλιστα εκτός Ελλάδας, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Δημοσθένης Αγορής. Αξιοποιείται έτσι αποτελεσματικά η πρόσφατη (έτος 2000) απόκτηση, από το Εργαστήριο Ανεμογεννητριών του ΚΑΠΕ του πιστοποιητικού ποιότητας κατά ΕΝ 45001/15017025 και η συμμετοχή του (ως ιδρυτικό μέλος) στο ευρωπαϊκό δίκτυο MEASNET (ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αιολικών εφαρμογών) ως προϋπόθεση για την ανάληψη τέτοιων δραστηριοτήτων.

Το έργο αφορά τις ανεμογεννήτριες τύπου MADE ΑΕ – 52 και MADE ΑΕ – 61 (1320 kW) πρωτότυπα των οποίων είναι εγκατεστημένα στην περιοχή της Tarifa στο νοτιοδυτικό άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Το εν λόγω πάρκο αποτελεί πεδίο δοκιμής των πρωτοτύπων της MADE και χαρακτηρίζεται από σύνθετη τοπογραφία με υψηλή τύρβη και μεγάλη μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου. Οι δύο ανεμογεννήτριες (οριζόντιου άξονα) αποτελούν δείγματα των δύο βασικών τεχνολογιών ελέγχου της αποδιδόμενης ισχύος που χρησιμοποιούνται από όλους τους κατασκευαστές: η ΑΕ – 52 είναι μεταβλητών στροφών και μεταβλητής γωνίας σφήνωσης πτερύγων (variable speed, pitch controlled) και η ΑΕ – 61 χρησιμοποιεί τον παθητικό έλεγχο αποδιδόμενης ισχύος χρησιμοποιώντας την αεροδυναμική των πτερύγων (stall control).

Πέρα από το οικονομικό όφελος, αποκομίσθηκε σημαντική τεχνική εμπειρία, προβλήθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά του ΚΑΠΕ τόσο με την ανάληψη, όσο και με την επιτυχή εκτέλεση του έργου, αποκτήθηκε σημαντικός εξοπλισμός και δημιουργήθηκαν προοπτικές για περαιτέρω συνεργασίες τουλάχιστον με την ισπανική εταιρεία, που συνεχίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων ανεμογεννητριών. Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι η συνεργασία του ΚΑΠΕ με τη MADE επεκτείνεται και στο χώρο της έρευνας καθώς οι δύο φορείς συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό project MEGAWIND (συντονιστής το ΚΑΠΕ), με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης σύνθετων υλικών για την επιτόπια κατασκευή πύργων, συναρμολόγηση πτερύγων Α/Γ (ονομαστικής ισχύος τάξης MW) σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η μεταφορά των σημαντικού μεγέθους τμημάτων, είναι προβληματική.

Οι μετρήσεις που ανατέθηκαν στο Εργαστήριο Δοκιμών Ανεμογεννητριών για κάθε μία από τις ανεμογεννήτριες, περιλαμβάνουν τη μέτρηση της μέσης καμπύλης ισχύος, την ποιότητας ισχύος, των μηχανικών φορτίων και του εκπεμπόμενου θορύβου. Απαιτήθηκε η εγκατάσταση δύο μετεωρολογικών ιστών ύψους 50 μ. και 60 μ. πλήρως εξοπλισμένων με ανεμόμετρα, ανεμοδείκτες, θερμόμετρα, βροχόμετρο, βαρόμετρο, τοποθετήθηκαν ειδικοί αισθητήρες για τη μέτρηση μηχανικών φορτίων στα κρίσιμα σημεία των ανεμογεννητριών (ρίζα πτερύγων, κύριος και ταχύστροφος άξονας, άτρακτος, κορυφή και βάση πύργου), των λειτουργικών χαρακτηριστικών τους (θέση και ταχύτητα περιστροφής στροφίου, θέση ατράκτου, γωνία σφήνωσης, λειτουργική κατάσταση Α/Γ). Χρησιμοποιήθηκαν τηλεμετρικά συστήματα μετάδοσης μετρήσεων από το κινητό και σταθερό μέρος της κάθε Α/Γ, καθώς και πλήρη συστήματα μέτρησης της ποιότητας ισχύος (αναπτύχθηκε στο ΚΑΠΕ) και του εκπεμπόμενου θορύβου. Πέρα από την εκτεταμένη και λεπτομερή ανάλυση των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΑΠΕ από σειρά ειδικών επιστημόνων του, το έργο περιελάμβανε σημαντικό αριθμό επισκέψεων κλιμακίων τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού του Εργαστηρίου για την εγκατάσταση των συστημάτων, τη διενέργεια ειδικών μετρήσεων, τη βαθμονόμηση των αισθητήρων φορτίων κ.λπ. Ο συνεχής έλεγχος και η μεταβίβαση στοιχείων στην Ελλάδα, εξασφαλίστηκε και με χρήση GSM modem.

Το συμφωνητικό με τη MADE τέθηκε σε ισχύ το Φεβρουάριο του 2001 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών.