To παρόν τεύχος παρουσιάζει επεξεργασμένα δεδομένα και χάρτες που περιγράφουν το εκτιμώμενο εκμεταλλεύσιμο δυναμικό της αιολικής ενέργειας για όλη την χώρα. Οι χάρτες που παρουσιάζονται καθώς και οι σχετικοί αριθμητικοί δείκτες εκμεταλλευσιμότητας του αιολικού δυναμικού που τους συνοδεύουν, ήλθαν σαν αποτέλεσμα της υλοποίησης έργων που υποστηρίχθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα γιά την Ενέργεια (μέτρα 3.4.3. "Ανάπτυξη Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος γιά τον προσδιορισμό του τεχνικά και οικονομικά εκμεταλλεύσιμου δυναμικού των ΑΠΕ στον Ελληνικό χώρο" και 3.3.4. "Προσδιορισμός του τεχνικά και οικονομικά εκμεταλλεύσιμου αιολικού δυναμικού ) και υλοποιήθηκαν από το ΚΑΠΕ την τριετία 1998 - 2001.

Κατά την διάρκεια εκπόνησης των παραπάνω έργων, το ΚΑΠΕ, πραγματοποίησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναλυτικών μετρήσεων και μαθηματικών υπολογισμών των στοιχείων του αιολικού δυναμικού σε όλη την χώρα, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε τα εργαλεία πληροφορικής που ήταν απαραίτητα για την οργάνωση και επεξεργασία των παραπάνω, αλλά και άλλων απαραίτητων στοιχείων που επηρεάζουν την εγκατάσταση επενδύσεων αολικής ενέργειας.

Ολα τα παραπάνω αποτελέσματα καθώς και άλλα αναλυτικότερα τα οποία βασίζονται στα δεδομένα, τα υπολογιστικά εργαλεία και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε κατά την διάρκεια εκπόνησης των παραπάνω έργων αποτελούν ένα βασικό βοήθημα για τον τοπικό και εθνικό σχεδιασμό της ανάπτυξης έργων εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας αλλά και γενικότερα, ένα αποτελεσματικό εργαλείο γιά την λήψη αποφάσεων στον χώρο της Ενάργειας.

Οι χάρτες που ακολουθούν αποτελούν σύνοψη των αποτελεσμάτων των παραπάνω αναφερόμενων έργων και παρουσιάζουν τόσο την γεωγραφική κατανομή του αιολικού δυναμικού στην χώρα ανά γεωγραφικό διαμέρισμα στο επίπεδο του νομού, εκφρασμένο σαν πεδίο μέσης ετήσιας ταχύτητας του ανέμου, όσο και βασικά στοιχεία της δυνατότητας εκμετάλλευσης μέσα από τον μακροσκοπικό προσδιορισμό των περιοχών οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν αιολικά πάρκα παίρνοντας υπόψιν χωροταξικούς και τεχνικούς περιορισμούς, καθώς και τον υπολογισμό της μέγιστης ισχύος και αναμενόμενης ενέργειας και τον υπολογισμό του κόστους της παραγόμενης ενέργειας ανά περιοχή.

 

Αναλυτικότερα, στους χάρτες περιλαμβάνονται.

1. Χάρτης Αιολικού δυναμικού.

Σον χάρτη παρουσιάζεται θεματικά το πεδίο ταχυτήτων του ανέμου, με βάση την μέση ετήσια ταχύτητα στο ύψος των 40 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους. Οι υπολογισμοί βασίστηκαν στην χρήση μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης, τα οποία ανέπτυξε το ΚΑΠΕ και επίσης σε πειραματικά αποτελέσματα μετρήσεων που πραγματοποίησε το ΚΑΠΕ επίσης στα πλαίσια του έργου (περισσότερες από 100 θέσεις σε όλη την χώρα φιλοξένησαν μετρητικούς ιστούς του ΚΑΠΕ την διετία 1999 - 2000). Το πεδίο ταχυτήτων του ανέμου προσδιορίστηκε σε μορφή τετραγωνικού πλέγματος διάστασης 150 μέτρων χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα στοιχεία του ψηφιακού μοντέλου εδάφους ανάλυσης 30 μέτρων όπως εκδίδονται από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και επεξεργάστηκαν από το ΚΑΠΕ με την βοήθεια Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών.

 

2. Χάρτης και δείκτες εκμεταλλεύσιμου δυναμικού.

Στους χάρτες παρουσιάζονται ταυτόχρονα, στοιχεία για το τεχνικά και οικονομικά εκμεταλλεύσιμο δυναμικό της αιολικής Ενέργειας σε κάθε περιοχή.

Στην πρώτη φάση της επεξεργασίας που πραγματοποιήθηκε, προσδιορίστηκαν οι περιοχές που μπορούν να φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις αιολικής Ενέργειας, με βάση περιβαλλοντικές και τεχνικές παραμέτρους. Τα επί μέρους αναγκαία στοιχεία για τούτο τον αναλυτικό γεωγραφικό προσδιορισμό προήλθαν από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (Στοιχεία κάλυψης γης - "Corine", Γενικά χαρτογραφικά δεδομένα - Οδικό δίκτυο - Διοικητική διαίρεση) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (περιοχές προστασίας "natura", κηρυγμένοι από το ΥΠΕΧΩΔΕ αρχαιολογικοί χώροι, πολεοδομικά σχέδια και ζώνες οικιστικού ελέγχου) από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ) από το Υπουργείο Μεταφορών (Αερολιμένες, ελικοδρόμια) κλπ. Για την επιλογή των παραπάνω περιοχών εκμετάλλευσης, χρησιμοποιήθηκαν επίσης και στοιχεία αιολικού δυναμικού, όπως και γεωμορφολογικά στοιχεία που προέκυψαν από επεξεργασία του ψηφιακού μοντέλου εδάφους (κλίσεις, δείκτες μορφολογίας και προσανατολισμού). Η εργασία της επιλογής και κατάταξης των περιοχών αυτών δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Γεωγραφικού Συστήματος πληροφοριών το οποίο έδωσε την δυνατότητα γιά την οργάνωση αυτού του ετερογενούς και μεγάλου σε όγκο υλικού, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία ψηφιακής γεωγραφικής ανάλυσης.

Στον πίνακα 1 που ακολουθεί παρουσιάζονται οι κατηγορίες των γεωγραφικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν οργανωμένα σε θεματικά γεωγραφικά επίπεδα.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
ΔΟΜΗ
ΧΡΗΣΗ

ΚΑΝNΑΒΟΣ (d=30m , d=150m),

ψηφιακό μοντέλο εδάφους

raster

Yπολογισμός καταχώρηση και επιλογή βασικών υψομετρικών

στοιχείων (υψόμετρο, κλίση, προσανατολισμός) Οργάνωση,

ψηφιακή επεξεργασία και παρουσίαση στοιχείων

αιολικού δυναμικού

ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ
Vector, raster

Ελεγχος περιβαλλοντικών περιορισμών για την εγκατάσταση

αιολικών Πάρκων

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ

vector

Ελεγχος περιβαλλοντικών περιορισμών για την εγκατάσταση

αιολικών Πάρκων

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
vector

Υπολογισμός αποστάσεων για έργα πρόσβασης σε πιθανές

εγκαταστάσεις.

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΗΣ -

ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

Vector, network

Οργάνωση και απεικόνιση δεδομένων γιά έρευνα δυνατότητας

σύνδεσης

ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ

ΥΨΟΥΣ

vector
Απεικόνιση δεδομένων μορφολογίας περιοχής
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ
vector
Απεικόνιση δεδομένων διοικητικής διαίρεσης.

 

Στην δεύτερη φάση επεξεργασίας, που υλοποιήθηκε επίσης από το ΚΑΠΕ, υπολογίστηκαν βασικές παράμετροι για την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού σε κάθε περιοχή. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν, την αναμενόμενη ενέργεια από την εγκατάσταση του μέγιστου αριθμού ανεμογεννητριών στις επιλεγμένες περιοχές με την βοήθεια μοντέλων υπολογισμού παραγόμενης ενέργειας τα οποία αναπτύχθηκαν από το ΚΑΠΕ, τον μακροσκοπικό υπολογισμό της μέγιστης ισχύος αιολικών πάρκων που μπορεί να εγκατασταθεί στις επιλεγμένες περιοχές με την βοήθεια μοντέλων μακροσκοπικής χωροθέτησης και τέλος το υπολογιζόμενο κόστος παραγωγής ενέργειας για κάθε περιοχή όπως αυτό εκτιμήθηκε με την βοήθεια αντίστοιχων μεθόδων υπολογισμού. Το κόστος αυτό θα πρέπει να θεωρείται ενδεικτικό εφόσον δεν έχουν συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς βασικές δαπάνες, όπως το κόστος οδοποιίας (εσωτερική και οδοί πρόσβασης) και το κόστος διασύνδεσης τα οποία, μαζί με τον υπολογισμό άλλων παραμέτρων, που σχετίζονται με δείκτες βιωσιμότητας υποθετικών επενδύσεων απαιτούν εργασία σε πιο αναλυτικό επίπεδο η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με την βοήθεια αναλυτικών δεδομένων και υπολογιστικών εργαλείων κατά περίπτωση.

Στον πίνακα 2 που ακολουθεί περιγράφονται συνοπτικά οι βασικές παραδοχές που έχουν ληφθεί για τον προσδιορισμό των περιοχών και των δεικτών εκμετάλλευσης αιολικής Ενέργειας.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ταχύτητα ανέμου (μέση ετήσια)

Μεγαλύτερη από 6m/sec, ανάλυση σε κλάσεις >6, >7, >8, >9 m/sec.
Θεμοθετημένες χρήσεις γης
Εξαιρούνται οι αρχαιολογικές περιοχές και οι δομημένες αστικές περιοχές
Γεωγραφία - τεχνικοί περιορισμοί

Αποστάσεις 1 χλμ από οικισμούς, 5 χλμ από αεροδρόμια και 1 χλμ από

ελικοδρόμια, περιοχές με υψόμετρο μικρότερο από 1200 μέτρα και

κλίση < 15ο

Κόστος τεχνολογίας
Εκτιμώμενο σε 300 εκατ. Δρχ ανά MW.

 



Copyright © ΚAΠΕ - 19ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος - Τηλ:01 6603300