Κεντρική Σελίδα

Ελληνικά  |  English

Σχετικές Σελίδες | Site-Map | Επικοινωνία
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
για το «Ελληνικό Νησί Υδρογόνου»


ΚΑΠΕ, Τετάρτη 23 Απριλίου 2005


Στην συνάντηση παραβρέθηκαν περίπου 40 άτομα που εκπροσωπούσαν ερευνητικούς φορείς, επενδυτές ΑΠΕ, κρατικούς φορείς και χρηματοπιστωτικούς φορείς. Επισυνάπτεται λίστα συμμετεχόντων.

 

Την συνάντηση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ, κος Αγαπητίδης, τονίζοντας το ενδιαφέρον του Κέντρου στις τεχνολογίες υδρογόνου και τον συμπληρωματικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πρωτοβουλία για το «νησί υδρογόνου» στις δραστηριότητες της ΕΛΕΤΥ και του έργου HY-CO.

 

Κατόπιν το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι άλλων κρίσιμων φορέων για την έκβαση του έργου. Ο κος Παπαγεωργίου (πρόεδρος επιτροπής αειφορικής ανάπτυξης Μήλου) ως εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας χαιρέτησε την πρωτοβουλία και υπογράμμισε ότι η τοπική κοινωνία είναι αυτή που θα δώσει την τελική συγκατάβαση για το έργο, το οποίο θα πρέπει να επιδείξει στον κάτοικο της Μήλου ότι κάτι θα του προσφέρει – κάτι θα έχει να κερδίσει.

 

Η κα Σάρδη (ΡΑΕ) δήλωσε το ενδιαφέρον της ΡΑΕ να παρακολουθήσει το έργο, συμφωνεί για το νησί της Μήλου και θεωρεί ότι η υπό μελέτη λύση ΑΠΕ-υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

 

Ο κος Παπασταματίου (ΥΠΑΝ) επεσήμανε τρία σημεία:

1. το υδρογόνο πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ

2. απαιτείται η ενεργός συμμετοχή των τοπικών φορέων από την αρχή και ειδικά για την περίπτωση της Μήλου η χρήση της γεωθερμίας θα πρέπει να γίνει με προσοχή

3. απλοποιούνται οι διαδικασίες για υβριδικά συστήματα (ΑΠΕ με υδρογόνο) όπου η αξιολόγηση θα γίνεται με διαγωνισμό αλλά από την ΡΑΕ.

 

Τον λόγο έλαβε κατόπιν ο κος Σταυρίδης (Διευθυντής ΔΕΜΕ/ΔΕΗ) ο οποίος δήλωσε ότι η ΔΕΗ είναι κατ’ αρχήν επιφυλακτική για το υδρογόνο μια και θεωρεί ότι βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο. Παρατηρεί όμως ότι στην Ευρώπη το αντικείμενο έχει μεγάλη σημασία, ενώ αντίστοιχα θεωρεί το υπό μελέτη έργο για την Μήλο σημαντικό, οπότε υπάρχει η κατ’ αρχήν αποδοχή της Διοίκησης της ΔΕΗ και ανέφερε ότι θα προταθούν λύσεις από την ΔΕΗ.

 

Ο κος Καραμπατέας ξεκίνησε τον κύκλο των παρουσιάσεων με μία παρουσίαση της Ελληνικής συμβολής στο έργο ERA-NET HY-CO. Αρχικά σχολίασε προς της ΔΕΗ πως «υπάρχουν περιπτώσεις όπου η έρευνα στηρίζει και το εμπόριο». Επίσης ανέφερε ότι είμαστε σε μία πολύ αρχική φάση, όπου πρέπει να ετοιμαστεί πρώτα μία πρόταση, να υποβληθεί και εγκριθεί / απορριφθεί και κατόπιν να πάμε σε πιθανή εφαρμογή. Επίσης η κλίμακα του έργου μπορεί να επιλεγεί ώστε να μην επηρεάζει σημαντικά τον κάτοικο της Μήλου. Σχετικά με το HY-CO ανέφερε ότι αυτό αφορά φορείς που διαχειρίζονται ερευνητικά κονδύλια. Υπάρχει σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο έχει σταλεί σε σχετικούς φορείς, με σκοπό την αποτύπωση της κατάστασης στην Ελλάδα. Η ΓΓΕΤ επιδιώκει την ένταξη του Η2 σε διμερείς συνεργασίες με Καναδά, ΗΠΑ, Ιαπωνία κ.α. Ανέφερε την προσπάθεια του κου Βασάλου να ενταχθεί το Η2 στο 7ο ΠΠ, με διπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων. Ανέφερε ότι τα ERA-NET μπορεί να εξελιχθούν σε ERA-NET plus τα οποία θα μπορούν και να κάνουν έρευνα και να διαχειρίζονται κονδύλια.

 

Ο κος Χαβιαρόπουλος (Διευθυντής ΑΠΕ) σχολίασε τις αλλαγές που παρατηρούνται στην χρηματοδότηση της έρευνας σε εθνικό και Κοινοτικό πλαίσιο, όπου προβλέπεται 2/3 της χρηματοδότησης να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα και 1/3 από τον κρατικό, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει το ανάποδο. Όσον αφορά το νησί Η2, πρότεινε να εξεταστεί η πιθανότητα να υπάρξει χρηματοδότηση τόσο από το 4ο ΚΠΣ όσο και από το 7ο ΠΠ με πιθανή επιπλέον υποστήριξη από επιδοτήσεις στην τιμέ της ηλεκτρικής ενέργειας (kWh) ή της ενέργειας στο καύσιμο (επιδότηση καυσίμου). Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο θεσμικό πλαίσιο, μήπως δηλαδή πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί κάποιες άδειες ακόμα και από την φάση της υποβολής μίας πρότασης.

 

Ο κος Λυμπερόπουλος ενημέρωσε κατόπιν για τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά το πλαίσιο HYCOM αφενός και την προετοιμασία της πρότασης για το νησί Η2 αφετέρου, με αναφορά στα επόμενα βήματα. Η παρουσίαση αυτή θα συμπεριληφθεί στην ιστοσελίδα που θα φτιαχτεί για την προετοιμασία της πρότασης.

 

Η κα Μητσοπούλου μίλησε εκ μέρους της ΕΛΕΤΥ και δήλωσε την υποστήριξη της στο έργο, το οποίο θα συνδυάσει την έρευνα με τις ώριμες τεχνολογίες. Η ΕΛΕΤΥ είναι σε επαφή και με ξένες βιομηχανίες οι οποίες θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο έργο.

 

Ακολούθησαν παρουσιάσεις των συμμετεχόντων φορέων, οι οποίες επίσης θα συμπεριληφθούν στην ιστοσελίδα της πρότασης, κατόπιν σχετικής έγκρισης των φορέων.

 

Ο κος Ηλιόπουλος (πρόεδρος του ΠΣΧΜ) επεσήμανε κατόπιν την ανάγκη να προσαρμοστεί το έργο στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, προσπαθώντας να τις καλύψει. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα που είχε αναφέρει ο κος Λυμπερόπουλος, θεώρησε σημαντικά τα εξής 4:

1. σύνταξη κειμένου θέσεων

2. δημιουργία ιστοσελίδας

3. ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας από κλιμάκιο

4. δημιουργία ομάδων εργασίας

Ο κος Στεφανάκης της S&B δήλωσε ότι η εταιρία έχει ενδιαφέρον για το έργο, υποστηρίζει την ανάπτυξη του νησιού και θα υποστηρίξει ότι είναι αποδεκτό και επιθυμητό από τον Δήμο και την τοπική κοινωνία της Μήλου.

 

Ο κος Νικολοβιένης (Εθνική Τράπεζα) ανέφερε ότι το 50% των έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι στην διάθεση των επενδυτών για να συζητήσει έργα ΑΠΕ. Επεσήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν τα έργα να σταματήσουν λόγω προσφυγών, ασφαλιστικών μέτρων, κλπ που προκύπτουν ακόμα και αφού έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές άδειες για εγκατάσταση και παραγωγή. Το πρόβλημα επιτείνεται από το ότι, από την στιγμή που εκδοθούν οι άδειες, υπάρχει απεριόριστος χρόνος για την προσβολή τους.

 

Ο κος Σοφικίτης από το ΤΕΕ Μήλου ανακοίνωσε ότι ξεκινά στο ΤΕΕ Μήλου εκπαιδευτικό έργο σχετικά με τις ενεργειακές χρήσεις του υδρογόνου, που θα αποτελέσει την πρώτη επαφή των νέων στο νησί με το Η2 και τις εφαρμογές του.

Ακολούθησε συζήτηση όπου αναφέρθηκαν τα εξής σημεία:

 

 
να παραχθεί ενημερωτικό υλικό και στην Αγγλική
     
 
να επιδιωχθεί χρηματοδότηση και από την βιομηχανία
     
 
να επιδιωχθεί συγκέντρωση πόρων («Πακέτο Μήλος»), με στόχο οι δράσεις να χρηματοδοτηθούν με 50% αλλά να υπάρξει και επιδότηση kWh, μέτρα αποφορολόγησης
     
 
θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε πρακτικά θέματα (ποιος ο κύριος του έργου) καθώς και σε θεσμικά (άδειες)
     
 
θα πρέπει να φτιαχτεί ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα
     
 
ακούστηκαν διάφορες απόψεις για το πια σημεία εκκίνησης θα μπορούσε να έχει το έργο. Υπήρξε η άποψη ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει από την «τεχνολογία», όπου θα μελετηθεί τι είναι τεχνολογικά εφικτό να γίνει στο νησί. Κατόπιν να γίνει έρευνα για τον τρόπο χρηματοδότησης. Αντίστοιχα υπήρξε η άποψη ότι το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει από τις «ανάγκες», μία καταγραφή δηλαδή των περιβαλλοντικών και ενεργειακών αναγκών (σε πόσιμο νερό, διαχείριση απορριμμάτων, διακοπών στην ηλεκτροδότηση, κλπ) που υπάρχουν στο νησί, ώστε να μελετηθεί πως το προτεινόμενο έργο θα μπορούσε να τις καλύψει
     
 
το έργο θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένα «παζλ» πολλών μικρών έργων, τα οποία θα υλοποιούνται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ανάλογα με το πότε θα γίνονται οικονομικά βιώσιμα
     
 
είναι σημαντικό να υπάρξει και καταγραφή του υφιστάμενου δυναμικού και της ζήτησης ενέργειας
     
 
πιθανώς να είναι χρήσιμη η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων.

 

 

ΛΙΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

 
  EΚO Μ. Μοσχοπούλου
    Δ. Λύτρας
  ΔΕΗ Ι. Στεφανάκης
    Ν. Σταυρίδης
  ΕΝΙΜΕΧ Ν. Τσαραπατσάνης
  S&B Στεφανάκης
    Κουμάντου
  AIR LIQUIDE Έλενα Μπίκου
  LINDE Αντώνης Φωτιου
  ΕΛΙΝΟΙΛ Σταμάτης Καλίγερος
ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ  
  J&P ABAΞ Μιχάλης Ζιώτης
  ΙΤΑ Γιάννης Μπούζας
  ΘΡΙΓΚΟΣ Θ. Γράψας
  ΕΒΡΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Γιώργος Βουλγαρακης
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ  
  TROPICAL Γιώργος Λάγιος
    Γιώργος Καπλάνης
  ΕΛΒΙΟ/ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Ξενοφών Βερυκιος ή Δημ.Λυγούρας
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ / ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ  
  ΚΑΠΕ Νίκος Λυμπερόπουλος
    Εμ. Ζούλιας
    Ε. Βαρκαράκη
    Π. Χαβιαρόπουλος
  ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Θάνος Στούμπος
  ΕΙΧΗΜΥΘ / ΙΤΕ Ιωάννης Καλλίτσης
    Στέλλιος Νεοφυτίδης
  ΑΠΘ / Σχολή Χημικών Μηχανικών Α. Ζαμπανιώτου
    Κ. Αθανασίου
  ΕΚΕΤΑ/ ΕΠΚΥ Δημήτρης Τσιπλακίδης
  ΕΚΕΤΑ / ΕΤΕΣΑ Χρήστος Αγραφιώτης
  ΕΜΠ / Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Ε. Κακαράς
    Δ. Γιανακόπουλος
  ΕΜΠ - Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Α. Τσικαλάκης
  ΕΛΕΤΥ/ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Χριστιάνα Μητσοπούλου
  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. Πουλανίτης ή Π. Τσιακάρας
  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Γιώργος Μαρνέλος
  AΠΘ / Tμ. Μηχ. Μηχανικών Ζήσης Σαμαράς
ΦΟΡΕΙΣ  
  ΥΠΑΝ Παν. Παπασταματίου
  ΡΑΕ N. Μπουλαξής
    Κ. Σάρδη
    Κ. Περάκης
  ΜΗΛΟΣ Πέτρος Παπαγεωργίου
    Θέμις Σοφικίτης
  ΠΣΧΜ Γιώργος Ηλιόπουλος
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ  
  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Κ. Βενετσάνος
    Γεράσιμος Νικολοβιένης
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ  
  Σύμβουλος Στρατής Καραμπατέας
     
  ΣΥΝΟΛΟ ΑΤΟΜΩΝ
44

 

Προηγούμενη Σελίδα

Σχετικές Σελίδες | Site-Map | Επικοινωνία
Copyright © ΚAΠΕ - 19ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος - Τηλ: 21 0 6603300