Κεντρική Σελίδα

Ελληνικά  |  English

Σχετικές Σελίδες | Site-Map | Επικοινωνία
Εγκαίνια Μονάδας Παραγωγής Υδρογόνου στην Κερατέα


19/11/2005

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου εγκαινίασαν σήμερα το πρωτοποριακό εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου με χρήση αιολικής ενέργειας στο Ενεργειακό Πάρκο Κερατέας, Πάρκο το οποίο ανήκει στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), φορέα εποπτευόμενου από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το όλο έργο αναπτύσσεται από το ΚΑΠΕ, τον Πρόεδρο Γιάννη Αγαπητίδη, τη διοίκηση, ομάδα επιστημόνων του και την εταιρία Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ. Στα εγκαίνια επίσης παρευρέθησαν ο βουλευτής Θανάσης Κατσιγιάννης, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, ο δήμαρχος Κερατέας Κώστας Λεβαντής, καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και φορέων, γενικοί διευθυντές του υπουργείου Ανάπτυξης και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Τέλος, ο κ. Σιούφας οδήγησε και το αυτοκίνητο, που χρησιμοποιείται στο Πάρκο και κινείται με υδρογόνο.

 

Ακολουθεί η ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα.

 


Ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΟΥΦΑ
στα εγκαίνια πιλοτικής μονάδας αιολικής ενέργειας - υδρογόνουστο αιολικό πάρκο του ΚΑΠΕ

 

 

Στο «Σχέδιο για τη χιλιετία του ΟΗΕ» (millennium project), οι κλιματικές αλλαγές κατατάσσονται στην πρώτη θέση του καταλόγου με τα είκοσι φλέγοντα προβλήματα του Πλανήτη. Οι επιπτώσεις της είναι:

- μεγαλύτερες στις πτωχότερες αγροτικές περιοχές, από ό,τι στις πλουσιότερες αστικές,

- σοβαρότερες στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές από ό,τι στις ηπειρωτικές,

- περισσότερες στις περιοχές της Ν.Α. Ευρώπης από ό,τι στις Βορειοδυτικές Μητροπόλεις.

 

Απέναντι στο φαινόμενο αυτό απαιτείται συνεργασία όλης της ανθρωπότητας. Μπορούν και πρέπει να γίνουν, στην κατεύθυνση αυτή, πάρα πολλά. Χρειάζεται, όμως, πρώτ' απ' όλα, να δώσουμε έμφαση και προτεραιότητα στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εκπομπών που (όπως είναι γνωστό) προέρχονται, κυρίως, από τις ενεργειακές δραστηριότητες και ιδίως από την χρήση των ορυκτών καυσίμων, σημαντικό μερίδιο της οποίας αναλογεί στον τομέα των μεταφορών. Αυτή είναι η βασική αιτία του προβλήματος. Και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται όταν επικεντρώνουμε τις προσπάθειές τους στα αίτιά τους.

 

Η Χώρα μας κάνει, ήδη, σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Σημειώνω:

 

· Τη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας της Ν.Α. Ευρώπης, όπου η Χώρα μας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.

· Την προώθηση της διείσδυσης του φυσικού αέριου ως εναλλακτικού συμβατικού καυσίμου.

· Το νόμο για τα βιοκαύσιμα που πρόσφατα ψηφίσθηκε.

· Την προώθηση επενδύσεων ΑΠΕ, Εξοικονόμησης και συμπαραγωγής.

· Την επεξεργασία νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που κατατίθεται σύντομα στη Βουλή.

 

Πέρα, όμως, από την πολιτική για την κάλυψη των μεσοπρόθεσμων ενεργειακών αναγκών, μαζί με τεχνολογικά ανεπτυγμένα κράτη μελετούμε τους τρόπους, με τους οποίους θα καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες μακροπρόθεσμα. Η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τα εναλλακτικά καύσιμα και το υδρογόνο αποτελούν αντικείμενο επισταμένης έρευνας και πρόκειται να αποτελέσουν στο μέλλον προτεραιότητες της ενεργειακής στρατηγικής κάθε κράτους.

 

Είναι λοιπόν ιδιαίτερη η ικανοποίηση μας, όταν διαπιστώνουμε ότι η Ερευνητική κοινότητα της Χώρας μας (το ΚΑΠΕ μαζί με τον ιδιωτικό τομέα όπως η Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ) πρωτοστατούν στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών στον πολλά υποσχόμενο τομέα του υδρογόνου.

 

Διαφαίνεται ήδη ότι στο μέλλον το υδρογόνο πρόκειται να αντικαταστήσει εν μέρει τα συμβατικά αέρια και τα υγρά καύσιμα στις μεταφορές, αλλά και σε σταθερές εφαρμογές. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να προέλθει από πλήθος ενεργειακές πηγές: (από τα ορυκτά καύσιμα, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ή από την πυρηνική ενέργεια) πράγμα το οποίο θα επιτρέψει τη σταδιακή απεξάρτηση του τομέα των μεταφορών από το πετρέλαιο.

Το υδρογόνο, όμως, είναι τόσο καθαρό όσο καθαρή είναι η ενεργειακή πηγή από την οποία προέρχεται.

 

- Αν το υδρογόνο παραχθεί από ορυκτά καύσιμα, τότε εκλύονται ρύποι και κυρίως διοξείδιο του άνθρακα.

- Η πυρηνική ενέργεια δεν εκλύει διοξείδιο του άνθρακα, αλλά έχει τα γνωστά προβλήματα διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων.

- Για να είναι απόλυτα καθαρό το υδρογόνο πρέπει να παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Έτσι, ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία, οι υδατοπτώσεις και η βιομάζα θα είναι οι πηγές που θα επιτρέψουν την καθαρή παραγωγή υδρογόνου. Σημειώνεται ότι το υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει στη μεγαλύτερη διείσδυσή τους μέσα από την αποθήκευση πλεονάζουσας ενέργειας.

Η παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί σήμερα ερευνητική προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Είναι, συνεπώς, μεγάλη η χαρά μου που εγκαινιάζω σήμερα, στην Ελλάδα, μία από τις μεγαλύτερες πειραματικές εγκαταστάσεις στον κόσμο για την παραγωγή υδρογόνου από αιολική ενέργεια.

 

Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο πεδίο εφαρμογών υδρογόνου λόγω των πολλών ενεργειακά αυτόνομων συστημάτων, όπως τα νησιά μας. Οι λύσεις Υδρογόνου με ΑΠΕ μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Μπορεί έτσι το κάθε νησί να εξασφαλίζει ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας.

 

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το ΚΑΠΕ και την εταιρία Ρόκας για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων που επιτρέπουν στην Ελλάδα να πρωτοστατεί σε καίριους τομείς για την ενέργεια του μέλλοντος, αλλά και να επηρεάζουν τις εξελίξεις.

 

Το συγκεκριμένο έργο (που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα) αναφέρεται στην εγκατάσταση μιας μονάδας ισχύος 25 kW, δυνατότητας ενέργειας 5 κυβικών υπερκάθαρου υδρογόνου ανά ώρα σε πίεση 15 bar και τροφοδοτείται από μία ανεμογεννήτρια ισχύος 500 kW. Τελική παραγωγή υπερκάθαρου υδρογόνου υπό πίεση 220 bar σε φιάλες προωθείται στην αγορά προς διάθεση. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 5,4 εκ. ? και συμμετέχουν 14 ερευνητικοί ευρωπαϊκοί φορείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία.

 

Είναι βέβαιο ότι η διαφαινόμενη «Οικονομία Υδρογόνου» πρόκειται να δημιουργήσει νέα οικονομική δραστηριότητα και νέες θέσεις εργασίας. Η Χώρα μας μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια και να διεκδικήσει μέρος από τη δραστηριότητα αυτή, είτε κατασκευάζοντας σχετικό εξοπλισμό είτε υλοποιώντας εγκαταστάσεις.

 

Να αναφέρω επίσης ότι η μονάδα αυτή έχει συγχρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σημειώνω ακόμη ότι το υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο του υδρογόνου σε διεθνές και εθνικό επίπεδο όπως για παράδειγμα, την προσπάθεια του ΚΑΠΕ και άλλων Ελληνικών ερευνητικών φορέων του χώρου και πανεπιστημιακών για την προετοιμασία κοινής πρότασης εθνικής κλίμακας για «έργο φάρο» σχετικά με τη δημιουργία του «Ελληνικού νησιού Υδρογόνου στη Μήλο». Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου στην Ελλάδα θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Καταλήγοντας θέλω να ευχαριστήσω τους ερευνητές που εργάστηκαν για να έρθει αυτό το έργο στην Ελλάδα, να σχεδιαστεί, να υλοποιηθεί και να τεθεί σε λειτουργία, παράγοντας εθνική τεχνογνωσία και βάζοντας την Ελλάδα στο χάρτη της ενεργειακής χρήσης του υδρογόνου. Εύχομαι σε όλη την επιστημονική κοινότητα να έχει πάντα τέτοιες επιτυχίες.

 

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.

 



Προηγούμενη Σελίδα

Σχετικές Σελίδες | Site-Map | Επικοινωνία
Copyright © ΚAΠΕ - 19ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος - Τηλ: 21 0 6603300