ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
Θερμικά Ηλιακά συστήματα
Υπάρχουν τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής με Θερμικά Ηλιακά συστήματα, οι οποίες εφαρμόζονται σε μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις. Για να επιτευχθούν οι υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για το σκοπό αυτό, η ηλιακή ακτινοβολία πρέπει με κάποιο τρόπο να συγκεντρωθεί σε ένα σημείο της συλλεκτικής επιφάνειας ή σε κάποια σχετικά μικρής έκτασης περιοχή της. Χρησιμοποιώντας λοιπόν παραβολικούς ανακλαστήρες ή κάτοπτρα, η ηλιακή ακτινοβολία συγκεντρώνεται από 10 ως 1000 φορές περισσότερο ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σχέση με την απ’ ευθείας προσπίπτουσα, επιτυγχάνοντας έτσι θερμοκρασίες του θερμαινόμενου μέσου από 100 ως 1500 °C.
Περισσότερα : link to Almeira site
Φωτοβολταϊκά Συστήματα
Μεταξύ όλων των εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπως η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία, η βιομάζα, πιθανώς η πλέον υποσχόμενη πηγή ενέργειας είναι η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική μέσω φωτοβολταϊκών (Φ/Β) στοιχείων. Η χρήση Φ/Β για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, η οποία θεωρείται αξιόλογη από περιβαλλοντική πλευρά αλλά όχι πάντα οικονομική, έχει αρχίσει πλέον να καθιερώνεται ως βιώσιμη εναλλακτική λύση με ραγδαία αυξανόμενες εμπορικές δυνατότητες.
Η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτες προϋποθέσεις, για ανάπτυξη και εφαρμογή των Φ/Β συστημάτων λόγω του ιδιαίτερα υψηλού δυναμικού ηλιακής ενέργειας. Η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε απομακρυσμένες όσο και σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον, κάνει ελκυστική τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα.
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα απευθύνονται σε περιοχές εφαρμογών όπου το σχετικά υψηλό κόστος τους δεν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο. Οι εφαρμογές συνήθως χαρακτηρίζονται από:
• χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις
• έλλειψη ή υψηλό κόστος εναλλακτικών μεθόδων παροχής ενέργειας
• ανάγκη αξιοπιστίας
• απαίτηση χαμηλού κόστος συντήρησης.
Σήμερα υπάρχουν αρκετοί χρήστες, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από έλλειψη ηλεκτρικού δικτύου, για τους οποίους τα φωτοβολταϊκά συστήματα (αυτούσια ή σε συνδιασμό με Α/Γ ή/και γεννήτρια πετρελαίου) θεωρούνται η πλέον ενδεδειγμένη και οικονομική λύση για την κάλυψη των ηλεκτρικών τους αναγκών.
Περισσότερα :
1. Οδηγός Εκπαίδευσης
2. Οδηγός Φωτοβολταϊκών
Αιολική Ενέργεια - ανεμογεννήτριες
Η σημαντικότερη οικονομικά εφαρμογή των ανεμογεννητριών είναι η σύνδεσή τους στο ηλεκτρικό δίκτυο μίας χώρας, για την απόδοση σ’ αυτό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Στην περίπτωση αυτή, ένα αιολικό πάρκο, δηλαδή μία συστοιχία πολλών ανεμογεννητριών, εγκαθίσταται και λειτουργεί σε μία συγκεκριμένη θέση με υψηλό αιολικό δυναμικό και διοχετεύει το σύνολο της παραγωγής του στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα οι ανεμογεννήτριες να λειτουργούν αυτόνομα, για ηλεκτροπαραγωγή σε περιοχές που δεν ηλεκτροδοτούνται, για την παραγωγή μηχανικής ενέργειας χρήσιμης σε αντλιοστάσια, καθώς και για την παραγωγή θερμότητας. Όταν οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι μικρές, όπως σε απομονωμένες αγροτικές ή εξοχικές κατοικίες, σταθμούς τηλεπικοινωνιών, φυλάκια ενόπλων δυνάμεων, ορειβατικά καταφύγια κλπ., χρησιμοποιούνται μικρές ανεμογεννήτριες (100W – 3kW) συνεχούς ρεύματος (12,24,48 VDC), σε συνδυασμό με συστοιχία συσσωρευτών για την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας και χρήση της όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας. Στην περίπτωση αυξημένων φορτίων χρησιμοποιείται μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια, η οποία, με τη βοήθεια ενός συστήματος ανορθωτή ρυθμιστή μετατροπέα, παρέχει εναλλασόμενο ρεύμα. Στις περισσότερες εφαρμογές, η εγκατάσταση συνοδεύεται από Φωτοβολταϊκά πλαίσια και από ντηζελογεννήτρια, η οποία εξασφαλίζει την αδιάλλειπτη παροχή ρεύματος.
Περισσότερα :
1. Οδηγός Εκπαίδευσης
2. Οδηγός Υβριδικών
Υδροηλεκτρικά
Η υδραυλική ενέργεια, η ενέργεια του νερού, είναι μια ανανεώσιμη, και αποκεντρωμένη πηγή ενέργειας που υπηρέτησε και υπηρετεί πιστά τον άνθρωπο στο δρόμο της ανάπτυξης. Πολυάριθμοι υδραυλικοί τροχοί, νερόμυλοι, υδροτριβεία, πριονιστήρια, κλωστοϋφαντουργεία και άλλες δραστηριότητες υδροκίνησης συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να χρησιμοποιούν τη δύναμη του νερού, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόοδο της τοπικής οικονομίας πολλών περιοχών, με απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Σε πολλά σημεία του ελληνικού χώρου κάποιες παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες εγκαταστάσεις Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων εξακολουθούν να αξιοποιούν την ενέργεια του νερού για την παραγωγή μηχανικού έργου αλλά κυρίως πλέον για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι πολύ υψηλοί βαθμοί απόδοσης των υδροστροβίλων, που μερικές φορές υπερβαίνουν και το 90%, και η πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής των υδροηλεκτρικών έργων, που μπορεί να υπερβαίνει και τα 100 έτη, αποτελούν δύο χαρακτηριστικούς δείκτες για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και την τεχνολογική ωριμότητα των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.
Περισσότερα : Οδηγός ΜΥΗ