• +30 210 6603300
  • cres@cres.gr

ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ

Πρόγραμμα «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ»



Διάρκεια 01/10/2020-31/12/2023
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ 607.000,00 EUR
Ιστοσελίδα Έργου


Συνοπτική περιγραφή:

Η υλοποίηση της πράξης στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μηχανισμού ολοκληρωμένης τεχνικής υποστήριξης του ΥΠΕΝ για τη συνεχή διαμόρφωση, και παρακολούθηση της εφαρμογής των ενεργειακών και περιβαλλοντικών πολιτικών, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και τις ανάγκες της χώρας, με απώτερο στόχο τον Ενεργειακό Προγραμματισμό, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την εξασφάλιση χαμηλού κόστους ενέργειας, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, την συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναλυτικότερα οι κύριες δράσεις της πράξης έργου αφορούν στα ακόλουθα:

1. Αναβάθμιση του Αρχείου Ενεργειακών Επιθεωρήσεων (buildingcert.gr)

2. Ανάπτυξη λογισμικού οργάνωσης δεδομένων και χρήσης μοντέλων ωριαίας προσομοίωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

3. Μητρώο Παρόχων Ενέργειας (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) Υπολογισμού, Παρακολούθησης, Ελέγχου και Επαλήθευσης του Καθεστώτος Επιβολής της Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης)

4. Διαλειτουργικότητα-Web Services

Οι συγκεκριμένες δράσεις αναμένεται:

• Να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης να αξιοποιεί τις ΤΠΕ και να είναι σε θέση να παρέχει ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις.

• Να ενισχύσουν σημαντικά την ανάπτυξη ενός σταθερού, φιλικού και συνεπούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην ενεργειακή αγορά μέσω της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται σήμερα στις επιχειρήσεις.

• Να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός μηχανισμού ολοκληρωμένης τεχνικής υποστήριξης του ΥΠΕΝ για τη συνεχή διαμόρφωση και παρακολούθηση της εφαρμογής των ενεργειακών και περιβαλλοντικών πολιτικών, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και τις ανάγκες της χώρας, με απώτερο στόχο τον ενεργειακό προγραμματισμό, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την εξασφάλιση χαμηλού κόστους ενέργειας, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, τη συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.

• Να συνεισφέρουν, μέσω των αποτελεσμάτων των ενεργειακών μοντέλων, στο σχεδιασμό και υποστήριξη για την χάραξη της ενεργειακής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους τεχνικούς, ενεργειακούς και οικονομικούς περιορισμούς.

• Να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης τόσο μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων εργαλείων (web services), όσο και μέσω του κατάλληλου συντονισμού των εμπλεκομένων δημόσιων φορέων.