ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ➤ Interreg Europe ➤GOAL nZEBs
Greece Albania Trans-sectoral Energy
Διάρκεια | 01.12.2019 – 30.11.2021 (24 μήνες) |
Προϋπολογισμός | 1.114.070,00 € |
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ | 185.510 € |
Ποσοστό συγχρηματοδότησης IPA II | 85% |
Ειδικός στόχος Προγράμματος: 1.3 Increase energy efficiency and the use of RES.
Περιγραφή έργου:
H «Συμφωνία εταιρικής σχέσης για την Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020» και το «έγγραφο ενδεικτικής στρατηγικής IPA II για την Αλβανία για την περίοδο 2014-2020» επικεντρώνονται σε στρατηγικές επιλογές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) και την προώθηση της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων, που οδηγούν στην προώθηση της Ενεργειακής Αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων. Συνεπώς, τα θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας είναι πολύ σημαντικά στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Αλβανίας και απαιτούν συντονισμένες ενέργειες για την επίλυση τους. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα (ΣΔΑΕ) απαιτεί την ενίσχυση της σταδιακής μετατροπής των δημοσίων κτιρίων σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEBs).
Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο «Greece cOllaborates with ALbania for nZEBs (GOAL nZEBs)», συνεχίζοντας την επιτυχημένη πρακτική των προηγούμενων έργων διασυνοριακής συνεργασίας στην περιοχή Ελλάδας -Αλβανίας (έργα G.AL.E.T. και G.A.T.E.), έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη της εφαρμογής της ενεργειακής αποδοτικότητας στα κτίρια της περιοχής, την προώθηση του διαλόγου σε θέματα δημοσίων κτιρίων nZEBs και τη διάδοσή του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme Greece-Albania 2014-2020".
Ο απώτερος σκοπός (GOAL) του έργου είναι η υλοποίηση των επιδεικτικών επενδύσεων nZEB και η εφαρμογή στην πράξη μιας κοινής προσέγγισης για τα δημόσια κτίρια nZEBs μέσω «έξυπνων πρωτοβουλιών», καθώς και η δημιουργία και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων στην επιλέξιμη περιοχή Ελλάδας Αλβανίας.
Αναμενόμενα αποτελέσματα έργου:
Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:
α) Λεπτομερείς μελέτες εφαρμογής για τα κτίρια nZEBs με εφαρμογές ΕΞΕ και μέτρα βέλτιστου κόστους για την αναβάθμιση των επιδεικτικών δημοσίων κτιρίων (σχολεία, κτίρια διοίκησης, κλπ.) σε τρεις (3) περιοχές της διασυνοριακής περιοχής (Άρτα, Αργυρόκαστρο, Δυτική Μακεδονία-Γρεβενά).
(β) Ομαλή υλοποίηση των προαναφερόμενων επενδύσεων μικρής κλίμακας.
γ) Δημιουργία μιας κοινής προσέγγισης μέσω της οποίας θα διευκολυνθεί ο διάλογος, θα παραχθούν κοινές πρωτοβουλίες, θα διαμορφωθεί μια κοινή διαδικασία και θα διευκολυνθεί η λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων και η υλοποίηση επενδύσεων nZEBs στην διασυνοριακή περιοχή.
δ) Δράσεις διάδοσης για την στήριξη της διείσδυσης των κτιρίων nZEB στην περιοχή μέσω: (i) ενός ιστότοπου, χρήσης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, (ii) υλικού επικοινωνίας / διάδοσης, (iii) τοπικών θεματικών εργαστηρίων στις 3 περιοχές, iv) συνέντευξης τύπου.
Εταίροι:
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) – Ελλάδα (Κύριος Δικαιούχος), Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας – Ελλάδα, Δήμος Αρταίων – Ελλάδα, Agency of Energy Efficiency - Αλβανία.