ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ➤ Interreg Europe ➤G.A.T.E.
Greece Albania Trans-sectoral Energy
Διάρκεια | 01.03.2018 – 31.10.2020 (32 μήνες) |
Προϋπολογισμός | 599.256,18 € |
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ | 142.233,00 € |
Ποσοστό συγχρηματοδότησης IPA II | 85% |
Ειδικός στόχος Προγράμματος: 1.3 Increase energy efficiency and the use of RES.
Περιγραφή έργου:
Το έργο G.A.T.E. “Greece Albania Trans-sectoral Energy” υλοποιείται στο πλαίσιο της θεματικής προτεραιότητας (B) «Προστασίας του Περιβάλλοντος και προώθησης της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» του προγράμματος συνεργασίας Interreg IPA CBC "Ελλάδα - Αλβανία 2014-2020”. Στο πλαίσιο ενός κοινού ταμείου οι δύο Χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους και αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα από την Διασυνοριακή Περιοχή για να επιτύχουν οφέλη. Το έργο αξιοποιεί σαφώς τις δυνατότητες των ΑΠΕ και της Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε δημόσιες εγκαταστάσεις στην Διασυνοριακή περιοχή, μέσω της αξιοποίησης και της επέκτασης προηγμένων διαδραστικών εργαλείων και εφαρμογών, ενισχύοντας την διασυνοριακή /διατομεακή συνεργασία μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων, κατοίκων και ιδρυμάτων με τελικό σκοπό την βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.
Οι συγκεκριμένοι στόχοι του έργου είναι: i) Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση δύο ώριμων ενεργειακών επενδύσεων «μικρής κλίμακας» (στα Ιωάννινα & στο Αργυρόκαστρο) σε αντιπροσωπευτικές δημόσιες εγκαταστάσεις, ii) Η από κοινού ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων και καινοτόμων εφαρμογών για την ανάπτυξη συνεργατικών μηχανισμών και iii) Μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων των έργων σε ολόκληρη την Διασυνοριακή περιοχή και δραστηριοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων και κατοίκων στην πράσινη οικονομία και την βιωσιμότητα. Μέσω των στόχων που έχει θέσει το έργο G.A.T.E. συμβάλλει σαφώς στην επίτευξη του ειδικού στόχου προτεραιότητας του προγράμματος για την αύξηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και της χρήσης των ΑΠΕ στην Διασυνοριακή Περιοχή.
Αναμενόμενα αποτελέσματα έργου:
Υλοποίηση ώριμων επιδεικτικών έργων σε δημόσια κτίρια στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Αλβανίας, καθώς και εργαλεία Δικτύωσης, Συνεργασίας και Καινοτομίας που περιλαμβάνονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα του έργου http://www.ourgate.eu. Μέσα από την ιστοσελίδα επιδιώκεται τόσο η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα έργα και τους στόχους του έργου G.A.T.E., όσο και η λειτουργία του Μηχανισμού- Cluster για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο ή παρεμφερείς κλάδους, στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Η επιτυχής λειτουργία του Cluster μπορεί να αυξήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων, την καινοτομία και να τονώσει την οικονομία στην διασυνοριακή περιοχή.
Εταίροι:
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) – Ελλάδα (Κύριος Δικαιούχος), Περιφέρεια Ηπείρου (RoE) – Ελλάδα, Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας (MEI) - Αλβανία.