ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ➤ Interreg Europe ➤G.A.M.E.S.
Συμφωνία εταιρικής σχέσης για την Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020
Διάρκεια | 01.12.2019 – 30.11.2021 (24 μήνες) |
Προϋπολογισμός | 1.538.847,00 € |
Προϋπολογισμός ΚΑΠΕ | 180.747 € |
Ποσοστό συγχρηματοδότησης IPA II | 85% |
Ειδικός στόχος Προγράμματος: 1.3 Increase energy efficiency and the use of RES
Περιγραφή έργου:
H «Συμφωνία εταιρικής σχέσης για την Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020» και το «έγγραφο ενδεικτικής στρατηγικής IPA II για την Αλβανία για την περίοδο 2014-2020» επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) και την προώθηση της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων, που οδηγούν στην προώθηση της Ενεργειακής Αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο «Greece Albania Mobilization towards sustainable Energy for Students (G.A.M.E.S.)» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme Greece-Albania 2014-2020» συνεχίζοντας την επιτυχημένη πρακτική των προηγούμενων έργων διασυνοριακής συνεργασίας στην περιοχή Ελλάδας -Αλβανίας (έργα G.AL.E.T. και G.A.T.E.) επικεντρώνεται στις πιλοτικές εφαρμογές μικρής κλίμακας επενδύσεων ΑΠΕ-ΕΞΕ σε δημόσια κτίρια με μεγάλους ανοικτούς χώρους υψηλής επισκεψιμότητας, ιδιαίτερα από μαθητές.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο ενισχύει τις συνεργασίες και την ανάληψη διασυνοριακών πρωτοβουλιών προκειμένου να παρακινηθούν οι νέοι, ιδίως οι μαθητές, να παραμείνουν στην περιοχή τους και να αντιληφθούν την επιλογή της βιώσιμης χρήσης ενέργειας ως πιθανή εναλλακτική λύση για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Οι επιδεικτικές επενδύσεις μικρής κλίμακας του G.A.M.E.S. εφαρμόζουν τις αρχές της βιώσιμης χρήσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και τους γύρω χώρους. Παράλληλα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του έργου περιλαμβάνουν από κοινού πρωτοβουλίες βασισμένες σε παιχνίδια, ώστε να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία ευαισθητοποίησης για θέματα βιώσιμης ενέργειας στους μαθητές / επισκέπτες των κτιρίων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν ενεργά στο αναπτυσσόμενο ελληνο-αλβανικό δίκτυο και τις πρωτοβουλίες του.
Τα επιδεικτικά έργα πραγματοποιούνται σε κτίρια που βρίσκονται σε εμβληματικά κεντρικά σημεία που εξασφαλίζουν μεγάλη προσβασιμότητα. Οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι γύρω από τρία (3) εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα (σε Ιωάννινα, Χιμάρα και Δρόπολη) λειτουργούν ως σημεία συνάντησης, παιχνιδιού και συνεργασίας για τους μαθητές, με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού. Το δίκτυο των μαθητών προωθεί την βιώσιμη ενέργεια και την φιλία μέσω της συνεργασίας των δύο χωρών.
Αναμενόμενα αποτελέσματα έργου:
Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του έργου μπορούν να συνοψιστούν:
(α) 3 πιλοτικές πρωτότυπες μελέτες για την ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΠΕ-ΕΞΕ σε δημόσια συγκροτήματα κτιρίων και στον περιβάλλοντα χώρο τους στα Ιωάννινα (Σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας στο κέντρο της πόλης), την Χιμάρα και την Δρόπολη.
(β) Ομαλή υλοποίηση των προαναφερόμενων επενδύσεων μικρής κλίμακας.
(γ) Καθιέρωση της λειτουργίας ενός δικτύου μαθητών μέσω κοινών πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις βιώσιμες τεχνολογίες.
(δ) Κεφαλαιοποίηση των πρωτοβουλιών για το δίκτυο των μαθητών στην επιλέξιμη περιοχή.
Εταίροι:
Περιφέρεια Ηπείρου- Ελλάδα (Κύριος Δικαιούχος), Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) - Ελλάδα, National Agency of Natural Resources - Αλβανία.